5 voor- en nadelen van houten kozijnen

Merijn
25 februari 2022
5 voor- en nadelen van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn de perfecte keuze voor wie op zoek is naar kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek. Maar zijn houten kozijnen ook geschikt voor jouw huis? Wij zetten een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Levensduur houten kozijnen en kunststof kozijnen

Raamkozijnen zijn er in veel verschillende materialen, maar een van de meest populaire is kunststof. Kunststof kozijnen zijn betaalbaar en gemakkelijk te installeren, maar ze hebben ook een aantal nadelen. Een van de belangrijkste nadelen van kunststof kozijnen is dat ze niet erg lang meegaan. Ze kunnen ook vrij dun zijn, waardoor ze minder veilig zijn dan andere soorten kozijnen. Het heeft dus zo zijn voordelen om juist voor houten kozijnen te kiezen.

Voordeel: stevigheid

Houten kozijnen houden in de loop der tijd steviger, omdat hout een hoge weerstand heeft tegen vocht. Kunststof kozijnen kunnen kromtrekken door een hoge vochtigheidsgraad, waardoor ze minder duurzaam zijn dan houten kozijnen. Houten kozijnen zijn ook sterker dan kunststof kozijnen.

Voordeel: Beter voor brandveiligheid

Als je dacht dat houten kozijnen juist slecht zijn bij brandveiligheid, heb je het mis. Het hout dat voor de meeste kozijnen wordt gebruikt, geleidt geen warmte. Houten kozijnen kunnen de brandvorming juist vertragen omdat ze heel langzaam verkolen.

Nadeel: houten kozijnen zijn prijziger

Kozijnen van hout kosten vaak meer dan kunststof kozijnen. Dat is niet gek, want houten kozijnen kunnen op maat worden gemaakt, terwijl dat bij kunststof kozijnen vaak niet zo is.  De prijs van houten kozijnen ligt zo’n 10 procent hoger.

Meer onderhoud

Toch wel het grootste nadeel van houten kozijnen is het onderhoud, al valt dat bij moderne kozijnen ook wel mee. Heb je oudere kozijnen, dan moet je om de vier jaar de kozijnen onder handen nemen door ze te vervangen of te verven. Maak ze daarbij goed schoon en schuur ze goed op en breng twee lagen verf aan. Heb je nieuwere kozijnen, dan hoeft dit vaak pas na een jaar of tien. Ook op de binnen kozijnen moet je letten: heb je ramen boven een verwarming, kan het kozijn uitdrogen.

Meer nieuws