Aan de slag als freelancer

Jasper
23 januari 2022
Aan de slag als freelancer

Weet jij nu al dat je later niet voor een baas wilt gaat werken? Dan is freelancen misschien wel wat voor jou. Als freelancer ben je je eigen baas. Niemand die eisen kan stellen aan je werk. Natuurlijk heb je wel te maken met opdrachtgevers. Om succesvol met hun samen te werken moet jouw werk aan wensen voldoen. Als freelancer moet je dus nog steeds voldoen als eisen, maar heb je mogelijkheid van werken die je veel meer vrijheid biedt. Zo kies jij uit met welke opdrachten je aan de slag wilt gaan. Misschien doe je meerdere korte opdrachten voor verschillende opdrachtgevers of juist aan een project van een aantal maanden voor een opdrachtgever. Jij bepaalt!

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp’er?

Wat de regelgeving betreft maakt het niet uit of je een freelancer bent of een zzp’er. De Belastingdienst rekent beide termen hetzelfde, vanwege de rechtsvorm. Maar wat is dan het verschil tussen deze twee termen? Het verschil zit hem in de interpretatie en pragmatiek. Op wat opheldering te geven, kijken we naar de definities van de termen in een woordenboek. Als je zzp’er opzoekt in een woordenboek dan is dit een persoon die als ondernemer werkt zonder personeel. Een freelancer is iemand die freelance werkt zonder een dienstverband.

In tegenstelling tot de belastingdienst, zit er voor de maatschappij wel een verschil tussen freelancer en zzp’er. De term zzp’er is namelijk in de volksmond een breder begrip als freelancer. Zzp’ers zijn mensen die fulltime bezig zijn met hun eigen onderneming, vaak waren zij actief in de industrie bouw of landbouw. De term freelancer is ontstaan door mensen die naast een vast contract ook nog als zelfstandig ondernemer actief waren.

workflow management

Voordelen als freelancer

Het werk van een freelancer biedt diverse voordelen. Zo heb je niet te maken met ingewikkelde bedrijfsprocessen, waarvoor workflow management nodig is. Toch kan workflow management ook voor jou als freelancer een uitkomst bieden. Met workflow management kun je jouw werkproces koppelen aan digitale formulieren. Daarnaast kun je tegenwoordig gemakkelijk opdrachten binnenhalen via de verschillende platformen die je tot je beschikking hebt. Bevalt een opdracht je niet of heb je geen klik met een klant? Voor hun tien anderen.

Heb jij je altijd al graag willen specialiseren in jouw vakgebied? Doordat je als freelancer het grootste deel van jouw tijd hieraan besteed, kan dit. Je raakt nooit vastgeroest en doet veel ervaring op met verschillende projecten.

Meer nieuws