Bij elkaar blijven of scheiden?

Merijn
15 januari 2022
Bij elkaar blijven of scheiden?

Het lijkt soms een onmogelijke vraag. Eentje die je misschien eerst niet eens hardop durft uit te spreken. Wanneer doe je nu het goede? Dat is een hele lastige vraag, die niemand voor jou kan beantwoorden. En, voor wie doe je het goede? Voor jezelf, voor je kinderen of voor je partner? Soms is het onmogelijk om iedereen blij te maken. Maar, wat doe je dan?

Hou je nog van jouw partner?

Een hele persoonlijke vraag, waar je pas het antwoord op vindt, als je het ratelen van jouw hoofd uitzet. En de vraag die daarna komt, is mogelijk: op welke manier hou je van jouw partner? Soms ervaar je dat je meer een soort broer en zus bent, in plaats van partners. Soms kan gevoel weer terugkomen, wel is het dan belangrijk om uit de impasse van een broer en zus relatie te komen. Dit houdt dus in dat er flink wat werk aan de winkel is. Sommige mensen schakelen dan een mediator in. Soms werkt dat, soms niet.

echtscheidingsconvenant

Hoe ervaren de kinderen het gezin?

Zijn jullie apart en samen een positief voorbeeld voor de kinderen? Is het antwoord ja? Uit de onderzoeken blijkt dat kinderen in die situatie vaak beter af zijn, als de ouders bij elkaar blijven. Een scheiding heeft nogal effect namelijk op kinderen. Zo is bijvoorbeeld de kans op voortijdig schoolverlaten groter bij kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden.

Hoe voelt het voor jou?

Uiteindelijk valt of staat alles bij hoe het voor jou voelt. Stel dat jouw partner jou mishandelt. In dit geval is jouw gevoel misschien wel weg. Juist als je niks meer lijkt te voelen, kan dat een signaal zijn dat er iets grondigs mis is. Ga bij twijfel in gesprek met jouw huisarts.

Het kan ook zijn dat het gewoon niet goed voelt om langer partners te zijn. Het kan ook een optie zijn om samen als broer en zus de kinderen op te voeden. En dat daarnaast mogelijk ruimte komt voor een andere partner.

Echtscheidingsconvenant

Als niks werkt, kan een echtscheidingsconvenant ervoor zorgen, dat het kwaad zoveel mogelijk beperkt wordt. Een echtscheidingsconvenant wordt ook wel een echtscheidingsovereenkomst genoemd. Hierin maak je afspraken over bijvoorbeeld de alimentatie. Niet alles komt trouwens in een echtscheidingsconvenant. Zo komen bijvoorbeeld de afspraken over de kinderen te staan in een ouderschapsplan.

Lees ook 5 date night ideeën

Meer nieuws