De oorsprong en reis van pizza

Ivan
18 februari 2022
De oorsprong en reis van pizza

Pizza. Een ongekend populair gerecht. Wereldwijd zijn er liefhebbers van een goede pizza. Het is simpel te maken en je kunt er oneindig mee variëren. Zo heeft elke pizzeria een eigen margherita pizza, de klassieker met deeg, tomatensaus en kaas. Zo is er een brandende discussie over ananas op pizza, of dat wel kan, en zo draait menig Italiaan zich om in zijn graf omdat mensen soms te ver gaan met uitprobeersels. Waar komt de pizza echter vandaan, en kunnen we de oorsprong inderdaad vinden in Italië, waar een goede pizza met hand en tand wordt verdedigd?

Oorsprong

Een klein onderzoek leert al snel dat dit twee kanten heeft. Ja, het blijkt zo te zijn dat oorspronkelijk pizza's zoals wij die nu kennen in Italië rond de 18e eeuw zijn ontstaan. Het idee achter de pizza is echter al veel ouder. Al duizenden jaren (al sinds voor de jaartelling) worden er ronde broden gebakken. Deze broden werden niet altijd gebruikt als borden, maar uiteindelijk wel. Het was een extra stuk voeding dat in tijden van honger goed van pas kwam. In het gehele middellandse zeegebied zijn er gebruiken opgenomen van soortgelijke gerechten waarbij brood als een bord de basis vormde. De ingrediënten varieerden van kaas en dadels tot aan een stuk later ook tomatensaus als basis.

Pizza Amsterdam

Pizza Amsterdam

En tegenwoordig kun je zelfs in grote neon letters Pizza Amsterdam lezen. Maar voor er Pizza Amsterdam was gingen er nog wel wat jaren overheen. Nederland heeft veel invloeden uit andere landen pas meegemaakt na de Tweede Wereldoorlog, en dit geldt ook voor pizza. Door Italiaanse immigranten uit de jaren 60 en 70 begonnen wij pas echt te genieten van deze heerlijkheid. Rond die tijd werden ook de eerste pizzeria’s geopend. Tegenwoordig zit er natuurlijk om de straat wel een pizzeria, maar gaat het vooral om het zoeken naar de juiste kwaliteit waar je voor terug wilt komen.

Kwaliteit en oven

Traditioneel worden pizza’s in een steenoven gebakken. Soms gebeurd het in een houtoven, maar dit zul je ook in de smaak terug kunnen vinden. Dit moet dus ten aller tijden een bewuste keuze zijn. Hoewel je qua topping alles moet kunnen doen (hoewel sommige experts vinden van niet) zijn daarnaast de samenstelling van het deeg en de saus van levensbelang. Het deeg moet knapperig zijn en kunnen rijzen. Als je een Italiaanse pizza besteld dan is het vaak knapperig, dat komt door het tarwegriesmeel. Een andere pizza zoals de “Amerikaanse” stijl is juist luchtig en dik. Dit heeft te maken met het goed laten rijzen van het meel en er veel meer water doorheen te doen dan in een Italiaanse. Het rijzen is één van de voornaamste redenen dat het zo moeilijk is om een goede glutenvrije pizza te maken, iets waar niet veel pizzeria’s zich aan wagen.

Saus is een heel ander aspect. Volgens veel traditionalisten is een goede tomatensaus zelf gemaakt, zit er knoflook en olijfolie bij, en traditionele Italiaanse kruiden. Hoewel smaken mogen verschillen, is een goede pizza voor iedereen herkenbaar.

Meer nieuws