Elektrische deken kopen
Een elektrische deken is een goede manier om op te warmen in de koude winterdagen. Zeker als je alleen bent of je hoge stookkosten hebt door een slecht geïsoleerd huis. De vele soorten en vormen van de elektrische deken werkt hier goed aan mee.
Toch zijn er voor stigma’s verbonden aan elektrische dekens. Ondanks dat de ontwikkelingen in de wereld van elektrische dekens erg groot is, vertrouwen nog veel mensen deze handige uitvinding niet en willen veel mensen eerst goed onderzoek doen naar elektrische dekens. Uiteraard moet je veilig blijven en dat is ook precies waar dit artikel voor gemaakt is.
In dit artikel krijg je alles te lezen over elektrische dekens, de verschillende soorten en vormen, de vooroordelen, voor- en nadelen van elektrische dekens en hoe een elektrische deken werkt. Achteraf kan je precies voor jezelf bepalen of een elektrische deken een goede oplossing is voor jou of dat je toch liever je huis wat beter isoleert.
Wat is een elektrische deken?
Misschien ben je al bekend met de uitvinding elektrische deken. Vaak zijn jongeren er verliefd op, tot grote zorgen van ouderen. Al was dat tot lang geleden waar.
Bij een elektrische deken zijn er mensen die denken dat het een deken is die elektriciteit afgeeft of je er een elektrische schok van krijgt. Dit is gelukkig en uiteraard niet zo. Een elektrische deken is een deken die, door middel van elektriciteit, opwarmt en zodoende je lichaam opwarmt. Je krijgt er dus geen rare schokken van.
Er zijn verschillende soorten elektrische dekens die allemaal anders werken. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald welke elektrische deken het beste bij je wensen past en hoe je deze op de juiste manier kan gebruiken.
Verschillende soorten en vormen elektrische dekens
Zoals bij veel elektronische apparaten, is er niet maar 1 soort. In totaal heb je 3 verschillende soorten elektrische dekens, die allemaal een andere functie hebben. Toch kan je 2 van deze 3 gebruiken als een standaard deken, maar dan met een stekker.
De 3 elektrische dekens die vandaag de dag op de markt zijn, zijn de onderdeken, boven deken en omslag deken. Een boven deken en onderdeken lijken vele op elkaar. Een omslagdeken is daarentegen heel anders. Alle 3 de dekens vragen om de juiste aanpak maar zijn vele malen veiliger geworden.
Hoe werkt een onderdeken?
Een onderdeken is een standaard deken die werkt op elektriciteit. Je legt deze op je matras, onder je onderlaken, steekt de stekker in het stopcontact en stelt hem in zoals de gebruiksaanwijzing aan geeft.
Bij elke onderdeken zit minimaal 1 controller. Hiermee kan je de verschillende hittestanden instellen. Hoeveel hittestanden je hebt, verschilt per deken. Het meest voorkomende is tussen de 6 en 9 hittestanden. Hierdoor kan je de deken instellen naar je wens en heb je het nooit te koud of te heet.
Het is belangrijk dat je de onderdeken laat liggen en niet te lang aan laat. Het kan dan te warm worden. Daarnaast laat je hem niet de hele nacht aan staan omdat het bedoeld is als opwarmer voor je matras. Je zet hem dus aan en wacht 10 tot 15 minuten. Hierna is je matras lekker warm en hoef je niet lang op te warmen in bed.
Tevens kan je een onderdeken gebruiken als standaard deken op de bank. Als je even goed moet opwarmen kan je gewoon onder de deken liggen en hem even aanzetten. De warmte zal niet snel weg gaan waardoor je hem niet superlang aan hoeft te laten om er lang plezier van te hebben.
Hoe werkt een boven deken?
Een boven deken en onderdeken lijken veel op elkaar. Een onderdeken leg je op je matras, onder je onderlaken en laat en laat je liggen. Hier ligt dan ook het verschil tussen de 2 dekens. Een boven deken leg je op je matras, op je onderlaken, laat je opwarmen en haal je weg zodra je gaat slapen. Hier blijf je dus niet op liggen.
Een boven deken is tevens bedoeld om je matras en bed mee op te warmen. Je kan hem gewoon onder je deken leggen, in het stopcontact steken en dan aanzetten. Ook bij een boven deken zit een controller waarmee je de hittestanden in kan stellen. Hij werkt dus hetzelfde als een onderdeken, maar je haalt hem weg voor je gaat slapen.
Een boven deken kan je tevens gebruiken op de bank om jezelf mee op te warmen. Ook hierbij hoef je de deken niet lang aan te zetten om te kunnen genieten van de warmte. Boven- en onderdekens zijn er in 1 en 2-persoons, waardoor je dus ook voor jou en je partner 1 deken kan kopen.
Hoe werkt een omslagdeken?
Een omslagdeken is heel anders als een onderdeken of boven deken. Deze deken ziet er namelijk niet uit als een deken. Het is een soort col met schouder overlapping die je nek en schouders opwarmt. Je kan er niet onder liggen, maar het helpt wel heel goed als je het echt koud hebt.
Dit komt omdat de thermostaat van het lichaam in je nek zit. Als je nek warm aanvoelt, zul je sneller opwarmen en het warmer krijgen. Daarom hoeven coltruien ook niet dik te zijn om je goed warm te houden in de winter. Doordat een omslagdoek alleen de schouders en de nek warm maak, kan je gewoon je handen gebruiken en is hij dus goed geschikt voor tijdens het werkt.
Je ziet ook veel mensen met een omslagdeken als er visite is omdat het niet zo groot is als een deken. Echter werkt hij wel hetzelfde. Je steekt de stekker in het stopcontact en door middel van de controller stel je de hittestand gemakkelijk in. Als je dus iets zoekt waarmee je jezelf warm houdt tijden je werk of hobby is dit een goede oplossing.
Vooroordelen van elektrische dekens
Aan elektrische dekens zitten bepaalde vooroordelen verbonden. De grootste olifant in de kamer is dan ook dat veel mensen denken dat een elektrische deken gevaarlijk is. Echter is dit een onterechte gedachte want elektrische dekens gaan met de tijd mee en hebben tegenwoordig handige functies waarmee je de veiligheid van een elektrische deken kan garanderen. Zo heb je timer functies, hittebeveiliging functies en auto stop functies. Hierdoor kan je elektrische deken niet oververhitten en vlam vatten. Of, zoals mensen denken, ontploffen als de deken onder je eigen deken ligt.
Het 2e vooroordeel is de prijs die een elektrische deken met zich mee brengt. Klopt, een elektrische deken werkt op stroom waardoor je dus niet alle vast kosten zal elimineren. Maar als je een kruik koopt of standaard deken aanschaft, moet je alsnog de verwarming aan zetten en, in geval van een kruik, ook nog de magnetron aanzetten. Een kruik en deken houden minder warmte vast en geven minder warmte af als een elektrische deken en zijn niet in te stellen. Daarnaast zijn elektrische dekens tegenwoordig erg energiezuinig waardoor je minder geld kwijt zal zijn aan elektra kosten als je verwacht. En je hebt het wel lekker warm in je eigen huis.
Voordelen van elektrische dekens
Veel mensen hebben veel vooroordelen over elektrische dekens. Maar elektrische dekens dragen ook voordelen. En veel zelfs. Zoals je kon lezen zijn de vooroordelen onterecht en een elektrische deken is goed voor veel meer dingen als alleen je warm maken.
Goed voor je lichaam
Wist je dat een elektrische deken goed is voor je lichaam en spieren? Als je gebruikmaakt van een elektrische deken en je bed hiermee opwarmt, zal je slaapcomfort verbeteren. Slapen met kou is voor veel mensen erg lastig waardoor ze in de winter slapeloze nachten hebben. Zodra ze gebruikmaken van een elektrische deken hebben ze meer en sneller rust waardoor ze beter slapen.
Maar dat is nog niet alles. Een elektrische deken is namelijk ook heel goed tegen spierpijn. Het is bekend dat je spieren warm houden goed is tegen spierpijn. Als je dus even goed gesport hebt en je thuis onder een warme douche gaat, zal de spierpijn al een stukje mindere worden. ga je daarna ook nog onder een elektrische deken, dan wordt de spierpijn alleen maar verder verminderd of vermeden. Je spieren herstellen namelijk beter als ze warm zijn en dus zal je sneller en beter sterker worden.
Maar ook voor rugklachten is een elektrische deken een wondermiddel. Warmte helpt om spieren te ontspannen en pijn te verlichten waardoor je na een lange dag staan of zwaar werk je rug goed kan laten rusten. Tevens geeft warmte verlichting aan de buikstreek waardoor je ook sneller weer op de been zal staan als je las hebt van droge sinussen. Een goede remedie is dus dicht bij en hier hoef je niets voor te doen.
Goed voor je huis
Een elektrische deken is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je huis. Je voorkomt namelijk de verspreiding van huisstofmijt als je gebruikmaakt van een elektrische deken op bed. Hoe kan dit? Huisstofmijt houdt van zuurstof en kou. Als je een warme deken op je matras legt en deze even aan zet, zal de huisstofmijt uitdrogen en dood gaan. Hierdoor kunnen ze uiteraard niet verspreiden en zal je hier minder last van hebben als je er allergisch voor bent.
Ook tegen stof is een elektrische deken goed. Mensen met een vloerverwarming kunnen het beamen, warmte zorgt ervoor dat stof minder snel daalt of blijft liggen waardoor je dus ook minder last hebt van je allergie en meer tijd hebt voor andere dingen. Je hoeft namelijk niet elke dag meer je slaapkamer af te stoffen.
Goed voor je portemonnee
Je hebt al veel voordelen kunnen lezen, maar je portemonnee wordt niet vergeten. Elektrische dekens worden niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. Hierdoor is het dus voordeliger om een elektrische deken aan te schaffen dan je huis te verduurzamen of de verwarming hoger te draaien.
Een elektrische deken verbruikt wel energie, maar je hoeft hem niet langer dan 20 minuten aan te hebben staan. Een verwarming moet constant aan staan om de ruimte warm te maken terwijl een deken echt gericht is op je lichaam. Je kan die verwarming dus el iets lager zetten en van al het geld wat je bespaart, op vakantie naar een lekker warm land.
Nadelen van elektrische dekens
We moeten uiteraard wel realistisch blijven. Aan alles zitten voordelen, maar ook zeker nadelen. Dus ook aan elektrische dekens. Zo is 1 nadeel van een elektrische deken, dat je er aan gewend kan raken. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed bestemd bent tegen kou en hier meer last van kan krijgen. Je lichaam is namelijk gewend dat iets anders je opwarmt en zal het zelf minder snel doen. Je kan het dus wel wat kouder krijgen.
Nog een voordeel van een elektrische deken is het feit dat je altijd bij een stopcontact moet zijn. Heb je een bed waar geen stopcontact dicht bij zit? Dan moet je een verlengsnoer aanschaffen en je elektrische deken hierin pluggen. Dit kan vervelend zijn voor sommige mensen, maar je moet wat over hebben voor warmte.
Het laatste nadeel is het feit dat niet alle elektrische dekens wasmachine bestemd zijn. Je moet deze met de hand wassen wat best lastig en lang werk kan zijn. Er bestaan elektrische dekens die wasmachine bestendig zijn, maar hier betaal je een kleine meerprijs voor. Even opletten dus en kijken of het in je budget past.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische deken?
Zoals je kan zien zijn de voordelen van een elektrische deken vele malen groter dan de nadelen. Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar elke elektrische deken zou moeten kopen. Het is namelijk belangrijk om goed te letten op een aantal punten.
Beveiliging
Als je een elektrische deken koopt, wil je je prettig en veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je kijkt of de elektrische deken beschikt over temperatuur beveiliging. Deze functie zorgt ervoor dat de deken niet warmer wordt dan de temperatuur die jij hebt ingesteld. Hierdoor heb je het nooit te warm en zal de deken langer mee gaan.
Automatisch uitschakelen
Nog een onderdeel van beveiliging is de functie automatisch uitschakelen. Dit kan door middel van een temperatuur instelling of timer. Als de deken beschikt over automatisch uitschakelen door middel van een temperatuur instelling, gaat de deken automatisch uit als de deken warm genoeg is. Als de deken beschikt over een timer kan je de tijd instellen die je wil dat de deken aan staat. Is de tijd voorbij? Dan gaat de deken vanzelf uit. Zo kan je hem nooit vergeten.
Apart instelbare delen
Wil je delen van de deken apart kunnen instellen? Er zijn dekens die dit kunnen. Zo kan je bij bepaalde dekens het voetengedeelte instellen zonder de andere delen aan te passen. Als je je voeten dus warmer of kouder wil, dan is dit mogelijk.
Materiaal
Nog een belangrijk punt is de stof waarvan de elektrische deken is gemaakt. Het meest voorkomend is polyester, katoen en teddy. Maar je hebt ook dekens die een mix van polyester en fleece hebben. Elke stof heeft zijn voor- en nadelen, maar het gaat voornamelijk om wat je prettig vindt aanvoelen. Fleece is zacht, maar niet iedereen houdt er van. Polyester is stugger, maar houdt langer warmte vast. Dit zijn kleine dingen die erg belangrijk zijn in het plezier die je hebt van een elektrische deken.
Wasmachinebestendig
Het is net al even benoemd, is de deken wasmachinebestendig? Als je de deken niet met de hand wil wassen is dit een goede extra functie waar je zeker op moet letten. De deken moet natuurlijk wel schoon blijven en niet gaan stinken. Dan gebruik je hem liever helemaal niet en gaat de verwarming weer aan. Even goed naar kijken dus.
Kiezen voor een elektrische deken of toch liever betere isolatie?
Niemand kan voor je beslissen of je een elektrische deken moet aanschaffen of niet. Toch is het goed om bovenstaande informatie goed doorgelezen te hebben om te bepalen of je wel of geen elektrische deken koopt.
Je kan zien dat er veel vooroordelen aan verbonden zijn, maar de voordelen steken er hoog boven uit. Het is niet alleen goed voor je portemonnee en huis, maar ook voor je lichaam. Denk er dus eens goed over na en vergelijk goed welke elektrische dekens aan je verwachtingen voldoen en al je eisen kunnen waar maken.