Het voeren van vogels in jouw tuin

Jasper
27 oktober 2021
Het voeren van vogels in jouw tuin

Wanneer we in de natuur komen dan horen we vaak en ook graag het geluid van fluitende vogels. In natuurlijke gebieden kunnen deze diertjes genieten van zadenrijke planten en insecten. Toch, wordt het steeds moeilijker voor onze gevederde vrienden om voedsel te vinden. Om te blijven genieten van het mooie gefluit van deze vogels kun jij een bijdrage leveren, door bijvoorbeeld meesbollen op te hangen of wat broodkruimels te strooien. Maar wat kun je vogels het beste geven en welke voedingsstoffen hebben zij nodig? In dit artikel lees je er meer over.

Hoe voer je tuinvogels?

Iedere vogel heeft zijn eigen eetgewoonte. Niet gek, want wij mensen hebben dat ook. Bij vogels gaat het er niet alleen om wat voor voer je ze geeft, maar ook op welke manier je het aanbiedt. Zo eet een roodborstje bijvoorbeeld graag meelwormen en strooivoer, waar een koolmees liever pinda’s en vogelpindakaas eet. Het geven van fruit zien vogels als een goede afwisseling, dus geef ze af en toe ook appels en rozijnen.

Meesbollen, maar ook strooivoer moet je regelmatig verversen als het niet helemaal opgegeten wordt. Wanneer je het te lang laat liggen kan het bederven, waardoor de vogels ziek worden. Ook trekt het ongedierte aan, zoals ratten en muizen.

meesbollen

Voer per seizoen

Wat vogels op het gebied van voeding nodig hebben, verschilt per seizoen. In het voorjaar zijn ze druk met eieren leggen, deze uitbroeden en de kuikens verzorgen. In de winter zullen ze zich juist op temperatuur moeten houden. Dit alles zorgt ervoor dat zij andere voedingsstoffen nodig hebben. Het ophangen van meesbollen is dan niet altijd genoeg.

Zomer en lente:

In de zomer en lente is voor vogels eiwitrijk voedsel belangrijk, omdat zij in deze periode gaan ruien en een winterjas krijgen. Vogels zorgen zelf in deze periode voor wormen en insecten in hun eetpatroon, maar zelf kun je hieraan bijdragen door vier-seizoenenvogelvoer en meelwormen te voeren.

Herfst en winter:

In de koudere maanden zullen vogels dichter bij je huis komen en starten zij met zoeken naar wintervoeding, zoals bessen. In deze periode kun je ze vitaminerijke voeding geven, zoals fruit, maar ook vet is belangrijk in deze seizoenen. Je kunt ze in deze periode dus ook voorzien meesbollen en pinda’s.

Meer nieuws