Hoe hou je het koel deze zomer?

Ivan
24 april 2022
Hoe hou je het koel deze zomer?

De laatste jaren worden de zomers in Nederland steeds vaker geteisterd door heftige hittegolven. Zo zijn er in de afgelopen vijf jaar een record aantal hittegolven opgemeten en is zelfs de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten! Deze tropische temperaturen zijn we natuurlijk totaal niet gewend in ons koude kikkerlandje. Hierom zijn ook steeds mensen op gaan zien tegen de zomer, aangezien het soms gewoon ondragelijk heet kan zijn. Wil jij goed voorbereid zijn op de onvermijdbare hittegolven van deze zomer? Lees dan de onderstaande tips om jouw hoofd en huis koel te houden.

Apparatuur

Probeer op hete dagen nooit warme apparatuur te gebruiken. Laat de haardroger uitstaan en droog je haren natuurlijk. Gebruik de oven niet en droog je kleding op een kledingrek in plaats van deze in de droger te gooien. Drogers, haardrogers en ovens geven erg veel hitte af. In de winter gebruiken mensen deze dus juist vaker om gratis warmte hun huizen binnen te krijgen, maar in de zomer is dit zeker af te raden!

Airco

Het investeren in een airco kan toch best nodig worden in Nederland. Toch vinden mensen een airco vaak erg duur en moeilijk te verplaatsen. Denk er aan om misschien een verrijdbare airco aan te schaffen. Verrijdbare airco’s zijn klein en compact waardoor ze licht zijn en makkelijk te verplaatsen. Ook hebben verrijdbare airco’s vaak wielen zodat je ze makkelijk kan rond duwen.

Ventilator

Wanneer je een airco toch echt iets te duur vindt, kun je ook altijd investeren in een ventilator. Het nadeel van een ventilator is dat deze slechts lucht rond blaast. Wanneer de lucht eenmaal erg warm is zal een ventilator dus alleen warme lucht rondblazen. Je kunt dit voorkomen door een bak ijsblokjes voor de ventilator te zetten, zo wordt er koude lucht jouw kant op geblazen.

verrijdbare airco

Slapen

Wat veel mensen het moeilijkste vinden aan een hittegolf is het slechte slapen. Het beste wat je kunt doen is zonder kleren in bed gaan liggen, maar wel echt onder de dekens. Onderzoek laat zien dat het heel slecht is voor mensen om zonder dekens te slapen aangezien je lichaam erg hard afkoelt. Zorg ook dat je niet continue recht voor een ventilator licht en zorg dat de airco niet regelrecht lucht op je blaast. Probeer voor het slapen ook een warme kop thee of koffie te drinken en om een warme douche te nemen. Zo kan je lichaam wennen aan de hete temperatuur en zal dit niet als een schok binnen komen wanneer jij in bed gaat liggen. Probeer je zo veel mogelijk te ontspannen en blijf rustig ademen. Zo kun jij zonder enige stress in slaap vallen!

Meer nieuws