Hoe jouw omgeving jou beïnvloed

Jasper
23 februari 2022
Hoe jouw omgeving jou beïnvloed

Veel mensen denken dat ze minder te beïnvloeden zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Kijk alleen al eens naar de aanbiedingen in de supermarkt. Heb jij ooit iets gekocht, omdat er stond dat er 30% minder suiker in zat? Als je goed nadenkt, is dat natuurlijk een claim van niks. 30% van wat? Dat staat er namelijk niet. Wil je eens zien waar je nog meer door jouw omgeving wordt beïnvloed? Lees dan verder.

Led verlichting in het magazijn

Niet alle vormen van beïnvloeden zijn nadelig. Zo zorgt goede led verlichting in een magazijn voor een betere werksfeer, dan een knipperende tl-balk. De mate van hoeveelheid licht heeft ook invloed op jouw productiviteit. Met veel licht, bijvoorbeeld met led verlichting, is het menselijk lichaam nu eenmaal actiever. Niet vreemd, want daar is ons slaap in waak ritme op ingesteld.

Led verlichting

Beinvloeden met eten

Tegenwoordig kun je online eten bestellen. Verder is de straal waarbinnen je een cafetaria tegenkomt in jouw buurt waarschijnlijk erg klein. Bovendien is over het algemeen ongezond vet en zoet eten in de supermarkt, ook nog eens goedkoop. Dat was vroeger anders en dat merk je. Niet voor niets heeft inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht. In dit opzicht zijn we de tendens van Amerika gaan volgen.

Beinvloeden met nieuws

Wie het nieuws volgt, met name op social media vliegt van het ene bericht naar het andere bericht. Daarbij heeft Facebook bijvoorbeeld een zeer sterk algoritme dat erop is ingesteld dat jij actief blijft op Facebook. Erg verraderlijk. Voordat je het weet zit je weer langer dan gepland op jouw mobiel te scrollen.

Beinvloeden door politici en verkopers

De meeste politici en verkopers zijn zich zeer bewust van beïnvloedingstechnieken. Die worden dan ook vaak bewust toegepast. Ze krijgen ook een mediatraining. Zo passen ze heel strategisch zaken toe, om verschillende doeleinden. Dat wil niet zeggen dat een politici geen oprechte intenties heeft of kan hebben. Het is alleen wel zo dat het een heel geraffineerd speelveld is.

Positief beïnvloeden

Beïnvloeden is zeker niet alleen slecht. Zo zijn er echt verkopers en bedrijven die jou oprecht goed willen helpen met hun diensten of producten. Daarnaast is er ook nog een andere interessante manier van beïnvloeden. Dat is namelijk jezelf beïnvloeden. Daar zijn ook special technieken voor zoals bijvoorbeeld NLP. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Hiermee leer je op invloed te krijgen op de processen in jouw hoofd. Dat doe je door middel van taal en communicatie. NLP kan bijvoorbeeld helpen bij het leren om beter te communiceren. Het kan ook helpen bij het beter leren voelen. Hier ben jij degene die jou beïnvloed. Op die manier kun je er ook voor zorgen dat je jouw respons op jouw omgeving beter onder controle krijgt. Hoe jij ergens op reageert heb je wel invloed op. Denk hier bijvoorbeeld aan de gedachte achter relatiegeschenken.

Meer nieuws