Ontspanningsoefeningen voor je spieren

Casper Doorn
13 juli 2023
Ontspanningsoefeningen voor je spieren

Of je nu een atleet bent die herstelt na een intensieve trainingssessie, een kantoorprofessional met een zittende levensstijl, of gewoon iemand die wat meer balans en rust in zijn leven wil, deze blog is voor jou. In deze blog vertellen we je namelijk alles over je spieren ontspannen, wat de oorzaak ervan is en welke oefeningen je tegen spierspanning kunt doen! Lees in dit artikel meer over het belang van spierherstel.

Hoe kom ik van mijn spierspanning af?

Wanneer je last hebt van gespannen spieren, is bewegen wellicht het beste wat je kunt doen.

Beweging speelt een essentiële rol bij het bevorderen van een goede doorbloeding en het losmaken van je spieren. Bovendien draagt het bij aan een verbeterde ontspanning van je spieren na de activiteit.

Een ander positief effect van beweging is de stimulatie van de endorfineproductie in het lichaam, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het opwekken van een gevoel van geluk. Het is dus van groot belang om te gaan bewegen wanneer je last hebt van je spieren, of dat nou door stress komt of door een andere oorzaak.

Wat is de oorzaak van hoge spierspanning?

Gespannen spieren ontstaan niet altijd op dezelfde manier. Spieren kunnen namelijk gespannen door zowel fysieke, als mentale redenen. Het is dan ook van belang om met meerdere scenario’s rekening te houden.

Een van de mentale redenen voor spierspanning is stress. Langdurige stress kan namelijk zorgen voor een gespannenheid in je lichaam, waaronder ook in je spieren. Verder kunnen andere mentale oorzaken nog dingen zijn zoals angst of depressie. In deze staten zul je je nooit volledig op je gemak voelen en hebben je spieren dus ook nooit de tijd om tot rust te komen.

spieren ontspannen

Het is echter vaak geen mentale oorzaak die zorgt voor het lastig spieren ontspannen, maar een fysieke oorzaak. Hierbij kun je denken aan het overbelasten van je spieren of het hebben van een verkeerde lichaamshouding. Bij allebei deze vormen van fysieke spanning komt er te veel druk op je spieren te staan, wat kan resulteren in een hoge spierspanning en dus pijn.

Waarom is het belangrijk om je spieren te ontspannen?

Er zijn allerlei redenen om je spieren te ontspannen. Je kunt ze bijvoorbeeld zwaar belast hebben door middel van sporten, of je merkt dat je vaak in een ongezonde houding zit. Het is dan vaak voordelig om je spieren te laten ontspannen, zodat ze niet zo stroef en pijnlijk zijn.

Je spieren kennen, net als een lichtschakelaar, twee houdingen: Uit en aan. Wanneer je spieren "aan" staan, staan ze onder spanning en zijn ze dus bezig. Wanneer je spieren "uit" staan, zijn ze ontspannen en staat er geen druk op de spieren. Het is niet goed voor je spieren om ze altijd aan te hebben staan en dus onder druk te zetten, omdat ook je spieren rust nodig hebben. Als je spieren te vaak en te langdurig onder druk staan zorgt dit immers voor problemen zoals stijfheid en een pijnlijk gevoel. Het laatste wat je wilt is het oplopen van blessures of pijntjes aan je spieren en het is dan ook een goed idee om je spieren niet meer te belasten dan nodig.

Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt sporten zonder blessures op te lopen. In tegendeel! Sporten is namelijk, zoals je vast wel weet, erg gezond! Je lichaam heeft namelijk beweging nodig om ervoor te zorgen dat je spieren niet stijf worden. Dit zou namelijk zorgen voor méér pijntjes en het is dan ook zeker niet verstandig om sporten te vermijden omdat je je spieren niet wilt belasten. Het is uiteindelijk het beste om een balans te vinden tussen belasten en niet belasten, zodat je lichaam in optimale conditie blijft.

ontspannen spieren

Hoe krijg ik mijn spieren los?

Een goede en fijne oplossing voor gespannen spieren, is het nemen van een massage. Door een massage te nemen kun je even een moment pakken waarin je kan genieten van de rust en je spieren volledig ontspannen worden. Zo kun je de eventuele stress even loslaten én de fysieke pijn aanpakken en dit is dus bij iedere soort spanning een goed hulpmiddel. Een massage kan verder ook de vitaliteit verbeteren.

Verder is zwemmen een zeer goede sport voor het spieren ontspannen. Bij zwemmen gebruik je namelijk veel van je spieren, zonder je gewrichten echt te belasten. Je kunt zwemmen volledig op je eigen tempo doen en kunt zelfs enkel in het water gaan liggen om je spieren te ontspannen en los te maken.

Ontspannen in het algemeen

Er zijn tevens nog een aantal andere manieren om te ontspannen. Je denkt misschien altijd aan oefeningen die met je spieren te maken hebben, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Gespannen spieren kunnen namelijk ook een gevolg zijn van andere stress-gerelateerde oorzaken. Het kan dus ook helpen om algemene oefeningen te doen of stress proberen te voorkomen. Los eventuele ruzies op, neem een spa dag of zet eens je telefoon uit! Zo zorg je voor een grotere mate van ontspanning en je zult zien dat ook je spieren hier profijt uit halen.

Kortom, het is belangrijk om je spieren te stimuleren op zowel mentaal als fysiek gebied. Zorg ervoor dat je een beetje in beweging blijft gedurende dag zodat je spieren niet stijf worden. Probeer stress verder zoveel mogelijk te vermijden zodat je geen mentale druk krijgt en je hiervan stijver wordt. Ook is het wellicht voordelig om eens een massage te nemen! Zo kun je lekker ontspannen en genieten je spieren hiervan mee. Op deze manier zal je grote vooruitgang boeken op fysiek niveau, maar ook op mentaal niveau!

Bekijk ook Welke spullen heb je nodig voor hardlopen?

Meer nieuws