Tips voor een betere nachtrust

Jasper
30 september 2021
Tips voor een betere nachtrust

Investeer in je slaap

Een bed is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt wanneer je denkt aan slapen. Een fijn bed en goede matras kan soms al het verschil maken tussen een goede -of slechte nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke nacht die je had op die matras van dat hotel? Om deze reden is het dan ook belangrijk allereerst te investeren in een kwalitatief goed bed. Verstelbare boxsprings zijn over het algemeen een top keuze als het gaat over bedden. Verstelbare boxsprings kunnen echter soms wat prijzig zijn, maar gelukkig heb je tegenwoordig ook veel betaalbare opties. De beste verstelbare boxsprings koop je in een speciaalzaak. Vaak kunnen deze op maat gemaakt worden of worden versteld op basis van jou persoonlijke voorkeur.

Naast het hebben van een goed bed, is een goede matras essentieel.  Een goede matras komt helaas wel met een prijskaartje. Desondanks is het belangrijk hierop niet te bezuinigen. Waarom zou je wel een auto kopen van 10 duizend euro en geen matras? Je zit echter niet iedere dag 8 uur in de auto…

Zorg voor een slaapritueel

Een vast slaapritueel kan ervoor zorgen dat je lichaam en onderbewuste brein in “slaapmodus” komt voordat je überhaupt het bed aanraakt. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het hebben van een slaapritueel, bepaalde delen van je hersenen vlak voor het slapen beïnvloedt. Onderzoekers plaatsten electroden op de hoofden van een groep mensen om zo de hersenactiviteit gedurende vier weken te monitoren. De eerste twee weken veranderden de participanten niks in hun avondritueel in tegenstelling tot de laatste twee weken.

Tijdens deze laatste twee weken van het onderzoek moesten de deelnemers naar 3 nummers luisteren vlak voordat ze naar bed gingen. In de laatste week van het onderzoek werd er een verandering in de hersenactiviteit waargenomen op het moment dat de deelnemers de nummers aan het beluisteren waren. Het deel van de hersenen dat getriggerd werd gedurende deze periode heeft invloed op de aanmaak van melatonine, de stof die je slaperig maakt. De nummers verschilde overigens per deelnemer.

Zorg er dus voor dat je een avondritueel hebt. Hierbij is het ook belangrijk dat je iedere dag op vaste tijden op staat en gaat slapen.

Meer nieuws