Waar let je op bij het kopen van een pak?

Ivan
13 maart 2022
Waar let je op bij het kopen van een pak?

Ga je voor het eerst een pak kopen? Dan kan het lastig zijn om te kiezen. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een kostuum. Ten eerste kun je je natuurlijk afvragen of je gaat voor een pak of maat of voor een confectiepak. Verder moet je erop letten dat met name het jasje en de broek goed op maat zijn.

Kosten kostuum heren

Ga je voor een maatpak, bijvoorbeeld om te trouwen? Dan mag je wel uitgaan van gemiddeld zo'n 800 tot 1500 euro. Wil je een goedkoper kostuum heren? Dan kom je al snel uit bij een confectie kostuum heren. Daarbij kun je al een vierdelig pak krijgen voor ongeveer 150 euro. Dat is echter wel zo'n beetje het vertrekpunt. Ook een confectiepak kan duur zijn. Zo kost bijvoorbeeld een 3-delig Corneliani pak in ROKA-blauw bijvoorbeeld al bijna 3.000 euro. De prijs is vaak voornamelijk afhankelijk van de soort stof die gebruikt wordt. Daarnaast kan een pak ook extra duur zijn als het om een populair merk gaat.

Over het algemeen, als geld geen probleem is, heb je met een maatwerk pak meer kans dat je iets hebt dat jouw precies goed past. En, dat is wel één van belangrijkste dingen van een goed pak.

Waar let je op bij het jasje?

Wil je een goed jasje? Dan moet je goed kijken of het jasje goed op de schouders valt. Dat wil zeggen dat de vouw bij de schouders precies zit bij de overgang tussen de schouders en de armen. Met schoudervulling valt het nog erger op, als dit niet goed zit. Het pak ziet er bijvoorbeeld nogal klein uit als de naad te veel op de schouders valt. Het geeft wellicht ook te weinig bewegingsvrijheid.

Waar let je op bij de broek?

Bij de broek moet de maat natuurlijk goed zijn. Het moet niet te strak en niet te wijd zijn. Daarnaast is de broeklengte erg belangrijk. Als het te kort is krijg je het gevoel van 'hoog water'. Is het te lang, dan valt de broek te veel op de schoenen. Wat is goed? Over het algemeen is een kleine knik, daar waar de broek op de schoenen valt, in de broek oké. Verder moet aan de achterkant van je been de stof net boven de hak eindigen.

kostuum heren

Casual chic

Extra aandachtspunt is wel dat de lengte van de broek, net als de beoordeling van te wijd of te strak, mede afhankelijk is van de trend op dat moment. Het is dus verstandig om er een expert bij te betrekken die op de hoogte is van de trends. Vaak zit je met pakken die vallen onder casual chic behoorlijk goed. Een pak in casual chic is namelijk vaak wat minder trendgevoelig. Wil je een pak dat langer meegaat? Kies dan ook voor wat meer veilige kleuren zoals bijvoorbeeld donkerblauw.

Na de koop

Eindelijk een goed pak gevonden of op maat laten maken? Zorg dan ook voor een matching blouse en bijpassende schoenen. Soms kun je ook een vierdelig pak kopen. Daar zit dan bijvoorbeeld al een gilet en een blouse bij.

Meer nieuws