Wat is IPTV?

Jasper
20 oktober 2021
Wat is IPTV?

Vrijwel iedereen is in zekere zin opgegroeid met een televisie. De oudste generatie zal nog hebben meegemaakt dat er maar drie kanalen waren te vinden (Nederland 1, 2, en 3) terwijl je tegenwoordig over de hele wereld mee kunt kijken wat er wordt gemaakt per land. Zo heb je niet alleen maar het acht-uur-journaal, maar ook films die rechtstreeks zonder ondertiteling uit Bollywood komen.

Geschiedenis

Tot een twintig jaar geleden had iedereen kabel televisie. De kabel televisie kwam binnen via de coax kabel, een systeem dat veel mensen nog steeds gebruiken. Om ruimte te besparen op de bandbreedte van de coax en rekening te houden met de toekomst is er later ook een aanbod gekomen over het internet heen. Zo’n internetverbinding levert je dan het standaard internet plus televisie, allemaal over hetzelfde netwerk. Waar bijvoorbeeld Ziggo nog steeds coax gebruikt, levert KPN over het internet. IPTV is eigenlijk ook een vorm van internet aanbod.

 

IPTV Box

 

IPTV Box

IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Heel simpel gezegd is IPTV een apart netwerk naast het open internet waarop gebruik gemaakt wordt van uniek identificatienummers om een aanbod te leveren. Zo’n uniek identificatienummer, oftewel een IP-adres, kun je krijgen door een IPTV Box aan te schaffen. Een IPTV Box ontvangt gecodeerde berichten waarvoor je een aparte decoder nodig hebt of een smart TV, en op deze manier ontcijfer je de inkomende televisiekanalen. Het enige dat je ook nog moet bepalen met je IPTV box is van welk netwerk met welk aanbod je gebruik gaat maken.

Abonnement

Net zoals dat je bij een reguliere aanbieder een abonnement af zou nemen kies je bij IPTV ook bij wie je een aanbod wilt accepteren. Een groot verschil tussen reguliere televisie en een IPTV abonnement is dat je bij IPTV een veel breder aanbod krijgt in kanalen en content. Zo zijn er reguliere kanalen zoals je die verwacht met Nederland 1, 2 of 3, maar ook zijn er kanalen zoals alternatieven voor HBO waar je de hele dag films kunt kijken.

Eigen risico

Het aanschaffen van een IPTV box en abonnement is geheel op eigen risico. Sinds 2018 is stichting BREIN actief bezig met het offline proberen te halen van IPTV box verkoop. Dit bewijst echter in de realiteit niet zo makkelijk te gaan als gehoopt.

Meer nieuws