wat vogels allemaal voor ons doen

Jasper
27 oktober 2021
wat vogels allemaal voor ons doen

Het is zo vanzelfsprekend. Tenminste dat lijkt soms zo. Vogels zijn belangrijker voor ons, dan we vaak beseffen. Je kunt wel gaan foeteren op duiven, die zo charmant soms zelfs op elke straathoek iedereen een poepie laten ruiken. Is dit wel helemaal terecht? Vogels zijn namelijk ook hele nuttige dieren en daar plukken wij de vruchten van.

Wat vogels dan precies doen?

Vogels houden de voedselkringloop in stand. Ze eten insecten en zorgen ervoor dat er niet teveel van zijn. Zij vinden die muggen, die jij vermoedelijk vaak zo vervelend vindt, gewoon lekker. Het staat standaard op hun menukaart.

Behalve insecten eten vogels ook zaden en vruchten van planten. Uiteindelijk zijn vogels net mensen, ze moeten ook poepen. Daarmee zorgen ze ervoor dat de zaden en vruchten van de planten weer verspreid worden. Hartstikke nuttig dus.

Wat nog meer mooi is? Ze worden ook weer opgegeten. Dat is misschien dan ook wel een beetje verdrietig, maar dat is nu eenmaal hoe de natuur werkt. De vorm is elke keer weer anders. Dood is eigenlijk een overgang naar een andere vorm. Vogels worden soms opgegeten door onder andere vossen. Ook worden ze soms opgegeten door ander grotere (roof)vogels.

vogelvoer kopen

Wat doen wij voor vogels? Vogelvoer kopen?

Wat doen wij eigenlijk voor vogels? Als de soort mens eten wij ook vogels, net als de vos. Wellicht doen wij het met wat meer afstand tot de realiteit. Wij kunnen gewoon kip in een pakje kopen, waarbij je eigenlijk niet meer ziet dat het om kip gaat. Is het erg, dieren eten? Welke rol zouden wij moeten spelen in de voedselkringloop? Het antwoord hangt vaak af van wie je het vraagt. Een fervent vleesliefhebber en een veganist liggen natuurlijk wel ver uit elkaar. Misschien ligt in het midden wel de oplossing. De tijd zal het uitwijzen.

We doen natuurlijk ook andere dingen voor vogels. Er zijn stichtingen die proberen om de natuurlijke habitat van vogels niet te verstoren. Wat consumenten verder vaak doen is vogelvoer kopen. Vogelvoer is een welkome gezonde voedselbron voor vogels. Wil je vogelvoer kopen? Kies dan goed vogelvoer.

Meer nieuws