Wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffen?

Casper Doorn
24 januari 2024
Wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffen?

In de steeds veranderende wereld van recreatieve drugs zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) een groeiende zorg geworden voor zowel gezondheidsdeskundigen. Deze synthetische drugs hebben de afgelopen jaren de aandacht getrokken vanwege hun onvoorspelbare aard en de daarmee gepaard de gezondheidsrisico's. In deze zullen geven we je meer informatie over de wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffen, de risico's die ze met zich meebrengen en de maatregelen die worden genomen om ze te reguleren.

Wat zijn nieuwe psychoactieve stoffen?

Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) zijn chemische stoffen die ontworpen zijn om een psychoactief effect op de geest te hebben, vergelijkbaar met dat van traditionele illegale drugs zoals cannabis, cocaïne of ecstasy. Wat NPS onderscheidt, is dat ze relatief nieuw zijn op de markt en vaak nog niet onder de bestaande drugswetgeving (Opiumwet) vallen. Dit maakt (NPS) aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar manieren om high te worden.

NPS kunnen variëren van chemische varianten van bestaande drugs tot compleet nieuwe verbindingen die zijn ontworpen om de wet te omzeilen. Deze chemische stoffen zijn beschikbaar in de vorm van poeders, pillen, vloeistoffen of kruidenproducten en vaak verpakt in aantrekkelijke verpakkingen.

Waarom zijn NPS gevaarlijk?  

Het grootste gevaar van NPS is de onzekerheid rond hun samenstelling van chemische stoffen. Er komen steeds nieuwe varianten designer drugs vrij en deze varianten zijn niet gecontroleerd of getest. Dit maakt het lastiger om te begrijpen welke stoffen nu legaal zijn en welke illegaal zijn. Je kunt gelukkig meer informatie vinden over de laatste ontwikkelingen en wettelijke statussen van NPS door hier te klikken. Deze bron kan je helpen om op de hoogte te blijven van de wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffen.

Bovendien kan de samenstelling van NPS snel veranderen, aangezien fabrikanten snel kleine aanpassingen aanbrengen om de wet te blijven ontwijken. Hierdoor kunnen dezelfde NPS verschillende onvoorspelbare effecten hebben. Dit maakt het gebruik ervan buitengewoon riskant.

De Opiumwet

De Opiumwet is een wet die in Nederland en andere landen wordt toegepast om de productie, handel, bezit en gebruik van psychoactieve stoffen te reguleren en te controleren. De wet is bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en drugsmisbruik te voorkomen.

 psychoactieve stoffen

Twee designer drugs varianten

Deze wet verdeelt drugs in twee categorieën: Lijst I en Lijst II. Deze indeling is gebaseerd op hoe gevaarlijk en verslavend de stoffen zijn. Op Lijst I staan de gevaarlijkste en meest verslavende stoffen, zoals heroïne, cocaïne en ecstasy (MDMA). Op Lijst II staan minder gevaarlijke stoffen, zoals cannabis en sommige medicijnen met pijnstillende en verdovende eigenschappen. Deze categorisatie helpt bij het reguleren en bestraffen van drugs op basis van hun risico's voor de samenleving en individuen.

Wijziging Opiumwet

Op 20 december 2023 vond er in een debat plaats over een wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffende (Opiumwet). Het doel van deze wijziging was om een derde lijst toe te voegen om de productie en handel van nieuwe psychoactieve stoffen tegen te gaan, samen met enkele andere aanpassingen. Het voorstel werd besproken en behandeld tijdens het debat.

Tijdens dit debat werden ook verschillende moties ingediend door Kamerleden.

Deze moties hadden betrekking op de volgende onderwerpen:

  • Een bredere communicatie en voorlichting over drugs aan diverse doelgroepen:
  • Het onderzoeken van de mogelijkheid om een nieuwe lijst (lijst IIA) in de Opiumwet op te nemen:
  • Het ontwikkelen van een actieplan om misbruik van hallucinerende geneesmiddelen tegen te gaan:
  • Het onderzoeken van manieren om websites die designerdrugs aanbieden uit de lucht te halen.

Op 16 januari 2024 was er stemmingen plaats over deze moties en het voorstel is door de kamer aangenomen. Dit betekent dat de voorgestelde wijzigingen in de Opiumwet zijn goedgekeurd en zullen worden doorgevoerd.

 psychoactieve stoffen

Wat betekent de designer drugs handelaren?

De goedkeuring van de wetswijziging omtrent de nieuwe psychoactieve stoffen bij de Opiumwet kan significante gevolgen hebben voor designer drugs handelaren. Aangezien de wijzigingen gericht zijn op het tegengaan van de productie en handel in nieuwe psychoactieve stoffen, zullen degenen die betrokken zijn bij de illegale productie en verkoop van designer drugs waarschijnlijk te maken krijgen met strengere handhaving en juridische consequenties.

Designer drugs worden vaak zo ontworpen dat ze chemisch verschillen van al bestaande stoffen bevatten, om zo buiten de Opiumwet te vallen.

Het begrijpen wetswijziging van nieuwe psychoactieve stoffen is van vitaal belang om de risico's te minimaliseren en te zorgen voor een veiligere samenleving voor iedereen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en gezondheidsadviezen met betrekking tot NPS-gebruik, en om een bewuste keuze te maken als het gaat om recreatieve drugs.

Meer blogs lezen? Lees dan de opkomst van vapen of medische abnormaliteiten.

Meer nieuws