Zo zorg jij ervoor dat jouw foto’s er echt uitspringen!

Merijn
5 februari 2022
Zo zorg jij ervoor dat jouw foto’s er echt uitspringen!

Tegenwoordig is mooie foto’s maken meer dan alleen op een knopje drukken. Er gaat vaak heel wat voorwerk, maar ook zeker wat nawerk aan te pas. Foto's zijn daarnaast ook veel meer dan een simpel stilstaand beeld. Het is juist de kunst om op het juiste moment de mooiste foto’s te maken. Er zijn tegenwoordig ook heel veel tools die jou hier bij kunnen helpen. Denk maar eens aan de juiste camera of de juiste lichtinval. Deze maken je foto’s al snel een stuk mooier en beter. Ben jij benieuwd wat je nog meer kunt doen om de mooiste foto’s te maken? Lees dan snel verder!

De juiste compositie

Als je wilt dat je foto's een duidelijke boodschap overbrengen, let dan op de basisregels van fotobewerking. Vaak is het het beste om bij de basis te beginnen. De regel die je dan kunt handhaven is de compositieregel in de fotografie die kan bijdragen aan een interessantere foto. Daarnaast kun je eens je foto’s kadreren voordat ze worden genomen. Vaak is het ook mooi als je wat meer van de omgeving laat zien in een foto. Frames die te strak gemaakt worden, zien er niet goed uit en vertellen geen verhaal. Of je nu een object of een persoon fotografeert, breng leven in je foto door meer van de rest te laten zien. Laat dus ook zien wat er naast het hoofdonderwerp van je foto staat. Zorg ervoor dat er andere interessante elementen op jouw foto staan zoals bijvoorbeeld gebouwen of een stilleven. Vergeet echter niet dat de boodschap van de foto duidelijk en begrijpelijk moet zijn. En dit effect kan worden bereikt wanneer het hoofdobject het grootste deel van jouw foto vult, maar vergeet dus zeker ook niet de omgeving.

foto spiegelen

Het nawerk

Nadat je uiteindelijk de juiste foto’s hebt gemaakt kun je nu aan de slag met het bewerken van de foto’s. Ook hier kan soms veel tijd in gaan. Maar wat kun je zoal doen? Allereerst kun je eens gaan experimenteren met een foto spiegelen. Met een foto spiegelen kun je vaak al een hoop veranderen aan de foto. Naast een foto spiegelen kun je ook eens de foto gaan bijsnijden of zwart wit maken. Door de foto bij te snijden kun je vaak een heel ander beeld van de foto krijgen. Dit geldt ook voor een zwart wit foto. Vaak komen de meeste foto’s dan meer tot zijn recht!

Meer nieuws