Zwerfafval: een groot probleem

Jasper
19 oktober 2021
Zwerfafval: een groot probleem

De laatste jaren komen er steeds meer maatregelen bij om zwerfafval tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het statiegeld op plastic flesjes van een halve liter. Op straat zie je heel veel afval liggen. Red Bull en sigaretten staan ieder jaar weer op nummer 1 van het meest gevonden zwerfafval. Zwerfaval zorgt voor veel ergernis.

Slecht voor natuur, dier en mens

Zwerfafval is voor niemand goed. Het trekt ongedierte aan en de overheid moet ieder jaar 200 miljoen uitgeven aan het opruimen van het afval. Zwerfafval kan de bodem vervuilen. Ook kunnen dieren het afval opeten of erin verstrikt raken. Zeedieren kunnen kleine plastic deeltjes plastic opslaan in hun lichaam, waardoor het in de voedselketen terecht komt. Gooi voedsel daarom altijd in een openbare vuilnisbak of gooi het thuis in de container.

In Nederland belandt jaarlijks tussen de 35 en 140 miljoen zwerfafval op straat. Door de wind kan dit zwerfafval in rivieren of in de zee terecht komen en de plasticsoep verergeren. Het duurt lang voordat zwerfafval afbreekt. Een blikje Red Bull vergaat nauwelijks en kauwgom pas na 20 jaar. Als we zwerfafval niet opruimen, duurt het erg lang voordat het verdwenen is. Daarom is er de World Cleanup Day. Op 18 september was het weer zover. Een recordaantal Nederlanders had zich aangemeld om mee te helpen opruimen voor een beter klimaat.

Grootste vervuilers

In Nederland ligt het meeste zwerfafval op parkeerplaatsen langs de snelweg. Ook in grote steden ligt veel afval op straat. In woonwijken ligt het minste zwerfafval. Over het algemeen gooien jongeren sneller afval op straat dan ouderen. Zwerfafval is meestal een gevolg van slordigheid onbewust gedrag en luiheid. Gelukkig kunnen we het onbewuste gedrag bij mensen op een aantal manieren beïnvloeden. Door genoeg afvalbakken te plaatsen wordt voorkomen dat mensen hun afval op straat gooien. Deze afvalbakken moeten ook op tijd geleegd worden, anders gooien mensen hun afval gewoon langs de prullenbak. Container Rotterdam huren kan ook een optie zijn. Vooral voor evenementen kan een container Rotterdam huren handig zijn. Verder blijven schone plekken ook vaker schoon. Mensen gooien minder snel afval neer op een plek die heel erg opgeruimd is.

container rotterdam huren

Maatregelen om zwerfafval tegen te gaan

Merk je dat iemand in de buurt steeds afval op straat gooit, spreek diegene dan op zijn gedrag aan. Je kan ook het zwerfafval melden bij de gemeente via een speciale app, via de website van de gemeente of telefonisch. In Nederland moeten winkels en horeca zoals supermarkten en snackbars ervoor zorgen dat de omgeving schoon is. Wanneer er veel rommel ligt in de omgeving van het bedrijf, kun je dus vragen of ze dit op willen ruimen.

Ook kun je zelf je steentje bijdragen door je afval in een vuilnisbak te gooien of je afval mee naar huis te nemen en het te recyclen. Probeer ook je afval te beperken. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee in plaats van steeds een nieuwe plastic tas te komen en neem een hervulbare waterfles mee in plaats van al die kleine plastic flesjes. Misschien leuk om zelf te doen of met je kinderen, is een opruimactie. Ieder jaar vinden verschillende acties plaats, waarbij we het zwerfafval opruimen.

Meer nieuws