Heb je het ook altijd heel warm in de zomer binnen, wil je het liefst drie keer douchen op een dag, kun je hierdoor heel slecht slapen of je concentreren? Een apparaat dat de lucht koelt zoals een airco helpt hierbij. Deze apparaten zorgen ervoor dat de ruimte waar het zich bevind qua temperatuur en gevoelsmatig kouder wordt met een aantal graden. Bij het kopen van een systeem dat jouw ruimte kouder maakt kom je erachter dat er veel verschillende soorten apparaten hiervoor beschikbaar zijn.
Een adiabatische koeling is een vergelijkbaar apparaat met een airco of een luchtkoeler. Het werkt ongeveer hetzelfde als een luchtkoeler. Lucht dat binnenstroomt in het apparaat wordt gekoeld door het te laten verdampen van water. Daarom ook wel een verdampingskoeling genoemd. Het is dus eigenlijk een soort luchtkoeler. Voor 0,7 KW koeling is plus minus één liter water per uur nodig. Bij een hoge buitentemperatuur werkt de adiabatische koeling beter. Boven de 30 graden Celsius kan het binnen wel 10 graden afkoelen met een adiabatische koeling.
Een adiabatische koeling heeft twee soorten methodes. Een indirecte en een directe methode. Bij een directe methode wordt de lucht van buiten via een water verzadigd pakket aangezogen. Dit bevat meestal een product dat veel water kan opnemen, zoals cellulose, papier of hout. Bij een indirecte methode komt de lucht niet meteen in de ruimte terecht maar word het overgebracht op een andere luchtstroom.
Een adiabatische koeling is energiezuinig, omdat de luchtweerstand klein is, is er weinig extra energie nodig. Zo verbruikt de adiabatische koeling 1 KW om 10.000 m³/h lucht te koelen. Het is dus een duurzaam apparaat. Ook wordt er leidingwater gebruikt in de plaats van koudemiddel. Daarnaast vergt het een lage investering aan kosten. Ook geeft het geen tocht en wordt water en lucht gescheiden gehouden.
Tegenwoordig veranderd het klimaat snel met de jaren. De temperaturen worden hoger, waardoor de zomers steeds warmer worden. Huizen worden beter geïsoleerd om deze warmte in de winter binnen te houden. Het nadeel van deze geïsoleerde ruimtes is dat ook in de zomertijden deze warmte in het gebouw/ ruimte blijft hangen. Hierdoor lopen de temperaturen vaak hoog op. Voor zo’n situatie en voor in de nog warme toekomst is een luchtkoeler als dit natuurlijk ideaal voor elke omgeving. Je ruimte nog idealer maken is mogelijk met het licht en het interieur.
Meer blogs lezen? Lees dan Wetswijziging voor nieuwe psychoactieve stoffen?