Een sms versturen, tegenwoordig kijkt iedereen je er gek voor aan. WhatsApp, dat is vandaag de dag namelijk helemaal hip. Toch brengen we nu al een ruime 32 jaar door met deze short message service. In 1992 is namelijk het allereerste bericht ooit gestuurd. De Brit Neil Papworth – toen der tijd werkzaam voor Vodafone – stuurde het bericht ‘Merry Christmas’. Wel bestond het idee al langer, in 1984 bedachten de heren Hillebrand en Ghillebaert namelijk al het concept ervan. Zij hebben dan ook een onderzoek gedaan, naar wat de perfecte lengte zou zijn voor zo’n sms-bericht. Uiteindelijk kwamen ze uit op 160 tekens. Die lengte wordt tegenwoordig nog steeds gehanteerd. In deze blog gaan we dan ook dieper in op alles over de sms. Hoe werkt het eigenlijk én wat is het verschil met WhatsApp?
Iedereen zijn telefoon heeft een simkaart. Als je deze namelijk niet hebt, maakt het de telefoon onbruikbaar. Zonder een simkaart kun je namelijk niet eens bellen, laat staan op het internet zijn. Via deze kaart lopen ook alle netwerken voor de sms. Een voorbeeld; jij bent klant van Vodafone-Ziggo, hierdoor heb je ook een simkaart vanuit die provider. Het bericht dat je doet verzender, gaat via die provider richting de ontvanger. Naast dat kanaal, heb je ook nog eentje lopen voor het beheren van de oproepen. Dit is ook de reden waarom het versturen van een bericht geld kost. Zo kost één bericht ongeveer 0,09 euro. Al worden die kosten vrijwel altijd al meegenomen in het pakket, waardoor die kosten nog lager uitvallen.
Nee, doordat het versturen van een sms-bericht loopt via het netwerk van de provider, heb je hiervoor geen internet nodig. Dit is dan ook gelijk een verschil ten op zichtte van bijvoorbeeld WhatsApp. Daar kun je namelijk alleen berichten versturen op het moment dat je internet hebt. Ook heb je geen internet verbinding nodig om berichten te kunnen ontvangen.
Zoals al eerder benoemd, is het tegenwoordig best vreemd om een sms te versturen. Op de eigen provider en de overheid na loopt vrijwel alles via berichten-applicaties zoals WhatsApp. In het buitenland maken ze overigens ook veel gebruik van iMessage, WeChat, Skype en Facebook Messenger. Nederlanders houden het toch vooral bij het oude vertrouwde, namelijk WhatsApp. Het grootste verschil is dat WhatsApp niet loopt via je eigen telefoon provider. Iedereen heeft namelijk dezelfde applicatie, doordat je alleen maar je telefoon- nummer hoeft te gebruiken als inlog. Daarnaast is het wel zo, dat WhatsApp gebruikt maakt van het internet. Mocht je dat niet hebben, kun je zowel niets verzenden als ontvangen. Maximaal 160 tekens? Nee hoor, bij WhatsApp kun je zoveel tekens versturen als je zelf wilt. Ook kun je er foto’s en spraakberichten aan toevoegen. Verder heeft deze applicatie ook nog de mogelijkheid tot (video)bellen én het hebben van een groeps chat.
Tegenwoordig moeten we overal uitkijken voor online oplichters. Zo ook via de sms – en WhatsApp. Meestal doen deze scammers zich voor als de bank of een pakketdienst. Ze geven dan aan dat je een rekening moet betalen, waarvoor je even op een linkje moet klikken. Doe dit nóóit. De bank zal überhaupt nooit vragen om uit het niets een rekening te betalen. Of je krijgt een melding via de speciale app, of ze sturen een persoonlijke brief waarin de uitleg staat. Ook pakketdiensten zoals PostNL en FedEx zullen nooit hun track & trace traject versturen via een sms-bericht. Dit loopt altijd vanuit de website waarop je het pakketje hebt gekocht, vanuit daar krijg je een doorverwijzing. Overigens goed om te weten, mocht iemand een anonieme sms sturen, dan hoeft dat niet direct een oplichter te zijn. Dit kan ook een goede vriend zijn die een grapje wilt uithalen. Klik desondanks niet zonder na te denken op linkjes!