De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen het geld dat zij hadden gespaard steeds vaker in het huis investeerde. Zo besloten mensen massaal om zonnepanelen te instaleren en om hun huis beter te isoleren. Naast de verduurzaming van de woning kozen mensen er ook steeds vaker voor renovatie. Een oude badkamer of keuken mocht wel eens een upgrade krijgen. Een ander argument om te verbouwen was dat mensen vonden dat het geld op de bank te snel haar waarde verloor. Door het geld te investeren in de woning kon men ervoor zorgen dat het geld waardevast bleef. Dit bleek inderdaad te kloppen.
Hierboven op kwam dan nog eens de situatie dat de huizenprijzen stegen. Dit zorgde ervoor dat er meer geld nodig was om een huis te kopen. Voor twijfelaars was dit net het zetje om te kiezen een renovatie of verbouwing van het eigen huis. Zo kon een verbouwing ervoor zorgen dat er een extra kamer gecreëerd werd. Dit hield in dat een verhuizing vanwege een te kort aan kamers niet meer nodig was. De hoge huizenprijzen zorgde er dus voor dat er meer werd verbouwd. Om de kosten van deze verbouwingen een beetje laag te houden kozen mensen ervoor om een container te huren voor het grofvuil in Leiden. Dit spaarde de tijd om elke keer naar het milieupark te rijden.
De toename van het aantal verbouwingen had ook een nadelig effect. Zo was er voor corona al een tekort aan vakmensen. Toen de economie na de tweede lockdown aantrok werd eens te meer duidelijk dat het tekort een echt probleem was. Bedrijven kregen meer en meer opdrachten, wat natuurlijk goed nieuws is. Helaas bleek dat in de praktijk de bedrijven de vraag en dus de opdrachten niet meer aankonden.
Het plotseling opstarten van de economie na corona had nog een ander nadelig gevolg: een groot tekort aan grondstoffen. Waar bedrijven dus last kregen van een groot te kort aan vakmensen bleek dus ook dat leveranciers veel moeite hadden om te voldoen aan de vraag. De levertijden schoten omhoog. Het gevolg was dat mensen die misschien eerst een maand op een onderdeel moesten wachten inmiddels 4 tot 5 maanden moesten wachten. Dit zorgde voor enorme vertragingen. Daarnaast gingen de prijzen door deze tekorten ook omhoog. Grondstoffen werden schaarser en door deze schaarste waren sommige bedrijven bereidt om meer te betalen om toch een levering te ontvangen. Deze hogere inkoopkosten werden direct doorberekend aan de klant.
Deze opeenstapeling van problemen zorgden ervoor dat er een grote chaos binnen de woningmarkt ontstond. De vraag is hoe deze problemen in de toekomst een voor een zullen worden opgelost.