Een baan als accountant, iets voor jou?

Casper Doorn
2 maart 2023
Een baan als accountant, iets voor jou?

Als klein kind dromen we vaak over wat we later gaan doen voor werk. Politieagent, dierenarts en juf/meester zijn populaire opties. Naarmate we ouder worden daarentegen, veranderen die dromen nog wel eens. Sommige mensen weten al precies wat ze willen, terwijl andere zich nog een tijdje moeten oriënteren. Weet jij al of je accountant wilt worden of twijfel je nog, hier zijn een paar dingen waar je aan moet voldoen en werkzaamheden die typisch zijn in de accountancy. 

Waar moet je aan voldoen

Een accountant word je natuurlijk niet zomaar. Eén van de dingen waar je goed mee overweg moet kunnen zijn dan ook getallen en nummers. Je moet nauwkeurig zijn en analytisch sterk in je schoenen staan. Verder is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. In een team werken en jezelf goed kunnen verwoorden zijn aspecten van het werk waar mensen niet in eerste instantie aan denken. Toch kan je als accountant niet zonder!

Daarnaast moet je voor de meeste banen in de accountancy een HBO opleiding van accountancy zelf, bedrijfseconomie of een soortgelijke opleiding hebben afgerond.  

Hieronder staat alles nog in een overzichtelijk lijstje:

  • Goed met getallen overweg kunnen
  • Nauwkeurig en analytisch zijn
  • In een team kunnen werken
  • Hoge taalvaardigheden hebben (zowel verbaal als schriftelijk)
  • Hbo opleiding accountancy, bedrijfseconomie, etc. hebben afgerond

Wat zijn de taken van een accountant

Een accountant is verantwoordelijk voor het controleren van de jaarrekeningen en financiële overzichten van een bedrijf of organisatie. Ze checken of alle uitgaven en inkomsten accuraat zijn en stellen plannen op om zaken binnen het bedrijf te kunnen verbeteren.

Accountants kunnen intern of extern zijn. Veel bedrijven kiezen er daarentegen voor om een accountant in dienst te nemen, dus intern. Dit heeft het voordeel dat fouten sneller gezien en aangepakt kunnen worden, plus de accountant is zo uiteraard een stuk meer bekend met het bedrijf en hun manier van aanpak.

Zoeken naar een baan

Denk jij na het lezen van deze tekst dat accountant wel wat voor jou is? Dan is het tijd om te gaan zoeken naar een baan. Zoek zo bijvoorbeeld naar een vacature assistent accountant samenstelpraktijk! Samenstelpraktijk betekend dat je voor meerdere organisaties werkt, binnenin jouw bedrijf. Dit geeft jou veel mogelijkheden om te leren binnen verschillende organisatiestructuren, werkomgevingen, etc. binnen de vaste baan bij het accountant bedrijf.

Meer nieuws