Een energieaudit of een auditplicht, heeft u al eens van deze termen gehoord? Vroeg of laat krijgt elke organisatie met deze termen te maken. Wilt u weten wanneer u verplicht een audit nodig heeft of wilt u wat meer informatie hierover? Wij vertellen u alles wat u moet weten over een energie audit, die we voor het gemak afkorten met EED.
De EED audit is een verplicht plan dat overzicht geeft van alle energiestromen binnen uw onderneming. Dit plan geeft ook een overzicht van mogelijke besparingsmaatregelen en de verwachten effecten daarvan binnen uw organisatie. U kunt dus simpelweg alle bestaande CO2 uitstoot van uw organisatie zien in een EED audit en de maatregelen die uw organisatie naar aanleiding hiervan gaat nemen.
Wanneer is uw organisatie nu verplicht om een EED audit te gebruiken? De audit is alleen van toepassing op grote organisaties. Dit zijn over het algemeen organisaties waar of meer dan 250 FTE werkzaam zijn of die een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro. Wat daarnaast ook kan is dat deze organisaties jaarlijks een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro hebben. Een combinatie van de genoemde dingen kan ook.
Uw organisatie is een audit verplicht. Het voldoen aan de verplichtingen van een EED audit is een tijdrovende klus. Gelukkig hoeft u deze klus niet alleen uit te voeren. Er zijn genoeg organisaties die hierin zijn gespecialiseerd en die u hierbij kunnen helpen. Kiest u daarvoor dan kunt u met een gerust hart uw eigen werk doen en zorgen professionals er ondertussen voor dat u aan alle verplichtingen voldoet.
Als u een audit laat maken dan gaat dat altijd via een plan van aanpak. De organisatie die uw EED audit gaat maken vraagt alle relevante informatie bij u op om de audit te kunnen maken. Op basis van die informatie wordt er een intakegesprek gepland. Tijdens dit gesprek wordt er doorgevraagd naar de huidige situatie en uw verduurzamingsplannen. Als dit helder is dan kan er aan de slag worden gegaan met een audit voor uw organisatie. De uitkomst wordt vervolgens verwerkt in een overzichtelijk verslag. Zo heeft u uiteindelijk een concreet plan om uw bedrijf efficiënter met energie om te laten gaan.