Elektrische Deken 1 persoons

Als de zomer achter de rug is, snak je waarschijnlijk nog steeds naar die warmte. Of het nu 30 graden is geweest, de warmte missen wij allemaal in de winter. Zeker als er veel sneeuw ligt en je huis ook nog eens slecht geïsoleerd is. Dit is dan ook een groot probleem voor mensen die een huis huren met een slecht energielabel. Maar ook mensen met een koophuis die geen financiële situatie hebben waarbij ze het huis kunnen verduurzamen. 

Dan zoek je veel manier om op te warmen, zonder de stookkosten omhoog te laten schieten. Want de verwarming aandraaien kan goed helpen, maar het is ook zeker heel duur als je energielabel D of lager hebt. Een elektrische deken kan dan een goede oplossing bieden. Ondanks dat de kosten van een elektrische deken lager liggen als die van de verwarming of heaters, zijn toch veel mensen sceptisch. In dit artikel lees je dan ook alles over 1 persoons elektrische dekens en of het een goede aankoop is. 

Elektrische deken 1 persoons kopen

Elektrische dekens zijn dekens waar de ene persoon verliefd op is en die de ander verafschuwd. Van vooroordelen als makkelijk vlam vatten, te heet worden en zelfs ontploffen, zijn de dekens niet heel populair geworden onder veel mensen.  

Maar technologie ontwikkeld en uitvindingen verliezen steeds meer kinderziektes. Zo ook elektrische 1 persoons dekens. Dit zijn dekens die dezelfde afmetingen hebben als normale, standaard 1 persoons dekens. Alleen worden elektrische dekens warm door middel van elektriciteit. Je steekt simpel de stekker in het stopcontact en de deken werkt. 

Vroeger en nu 

Misschien lees je dit artikel met veel scepticisme. Ook niet gek als je al die verhalen hoort over elektrische dekens die brandwonden achter laten, te warm worden en vlam vatten of zelfs ontploffen onder dekens. Toch is het zo dat heel veel van deze verhalen niet kloppen. 

Het kon vroeger voor komen dat de deken te warm werd en in hele zeldzame gevallen vatte hij inderdaad vlam. Maar dat is nu net het mooie van ontwikkelingen. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Hoe dit kan? Technologie ontwikkeld. Zo ook hitte technologie in stof.  

De problemen van het ontploffen kwam voort uit het feit dat je een elektrische deken onder je normale deken of onderlaken plaatst. Vervolgens zet je hem aan en word hij warm. Als de hitte nergens heen kon, kwam het wel eens voor dat de deken te warm werd en de elementen ontploften of alleen al vlam vatte. 

Door vernieuwde functies die op veel elektrische dekens zitten is dit risico vermeden. Op bijna alle elektrische dekens tegenwoordig heb je dan ook de functie “hittebescherming”, “autostop” en “temperatuur instellingen”.  

Hittebescherming 

Hittebescherming is een functie van elektrische dekens die er voor zorgt dat de hitte niet te ver oploopt. Stel je hebt een elektrische deken met 9 hitte instellingen. Je zet hem op stand 3, wat 20 graden is, en je legt je normale deken over de elektrische deken. Dan houdt de deken zichzelf in de gaten en zorgt ervoor dat de hitte niet verder oploopt dan 20 graden. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan automatisch uitgaan of zichzelf laten afkoelen. Hiermee ben je dus verzekerd van veiligheid in je huis. 

Autostop 

Autostop is misschien al een vanzelfsprekende functie. De deken schakelt automatisch uit als de ingestelde hitte instelling is bereikt. Dit is ook handig als je op de elektrische deken slaapt. Je hoeft dan namelijk niet zelf te onthouden dat de deken nog aan staat waardoor je geen extra en onnodige elektriciteit gebruikt en de deken niet te warm wordt. Maar tevens is het een goede garantie voor veiligheid. 

Temperatuur instellingen 

De meeste elektrische dekens van deze tijd zijn allemaal in hitte instelbaar. Dit betekent dat je kan kiezen hoe warm je de deken wil laten worden door middel van een programma wat in de deken zit. Omdat je de deken kan instellen zal hij niet te warm worden en is de kans op brandwonden enorm verkleind. Dit is standaard in alle kwalitatief goede elektrische dekens. 

Is een elektrische deken goedkoper in vaste lasten? 

Nog steeds zeggen veel mensen dat het goedkoper is om je huis te laten isoleren in plaats van een elektrische deken aanschaffen. Je stop tenslotte een stekker in het stopcontact en gebruikt ook stroom als de deken uit staat en de stekker er nog in zit. Daarom is het niet raar dat veel mensen denken dat een elektrische deken even duur is als de verwarming aan zetten. 

Toch is dit niet het geval. Een elektrische deken gebruikt inderdaad stroom, ook als alleen de stekker in het stopcontact zit, maar de hitte is geconcentreerder en de hoeveelheid stroom is stukken minder dan wanneer je de verwarming aan zet. Als je de verwarming aan zet, moet een hele kamer verwarmd worden en zal de verwarming aan blijven om de kamer warm te houden. Die hitte kan ontsnappen waardoor er elke keer warmte bij moet komen. 

Een elektrische deken staat maar heel even aan en verwarmd maar een kleine plek waardoor er niet elke keer warmte bij hoeft te komen. Ook zal je meer baat hebben bij de hitte van een elektrische deken in plaats van de verwarming, maar dat lees je bij de voordelen van een elektrische deken. 

Hoewel een stekker stroom gebruikt als hij uit staat, maar in het stopcontact zit, is dit vrijwel nihil. Dit tikt lang niet zo hard aan als de hele nacht een verwarming aan hebben staan. Hierdoor is een elektrische deken dus lager in vaste lasten als een verwarming zal zijn. 

Voordelen elektrische dekens 

Aan elektrische dekens hangen zowel vooroordelen als heel veel voordelen. Uiteraard verschillen de voordelen per soort elektrische deken, maar over het algemeen zijn de voordelen gelijk. Zo is een 1 persoons elektrische deken niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je huis en je lichaam. 

Zeg maar dag tegen spierpijn 

Spierpijn is erg lastig en soms zelfs erg pijnlijk na het sporten. Zeker als je lekker uitgerust bent en een tijd op de bank hebt gezeten, maar je bed toch echt niet naar je toe komt. Een warme douche helpt, net zoals strekken, maar de kans op spierpijn wordt niet veel minder. Hierbij kan een elektrische deken helpen. 

Warmte is goed voor de spieren na het sporten en het verbeterd het herstel. Zeker in je slaap. Het is dan ook niet raar om te bedenken dat de warmte van een elektrische deken hierbij helpt. Als je je bed al hebt opgewarmd en je na een warme douche in bed stapt, herstellen je spieren beter omdat ze niet snel of direct koud worden. Maar een elektrische deken kan ook bijdragen als je ’s ochtends sport. 

Multifunctionele dekens 

Elektrische dekens zijn namelijk niet alleen om je bed of matras op te warmen. Je kan hem namelijk ook gebruiken als deken op de bank. Zeker 1 persoons elektrische dekens zijn daar goed geschikt voor. Als je gesport hebt of het is een koude winterdag kan je gemakkelijk op de bank zitten en de deken over je heen leggen. Stekker in het stopcontact en opwarmen maar. 

Minder huisstofmijt, blijer huis 

Huisstofmijt is een veel voorkomend probleem. Zeker als je er allergisch voor bent en alles al hebt geprobeerd. Een elektrische deken 1 persoons kan goed helpen tegen huisstofmijt. Dit komt omdat huisstofmijt van zuurstof en vocht houdt. Zet je de deken aan en laat je je matras warm worden, dan droogt de huisstofmijt uit en krijgen ze minder zuurstof. Hierdoor kunnen zij zich niet verspreiden en heb jij minder last van de minibeestjes.  

Minder last van stof en dus meer tijd 

Mensen met vloerverwarming weten er alles van. Hitte werkt tegen stof. Dit komt omdat hitte ervoor zorgt dat stof zich niet kan laten vallen en kan blijven liggen. Als je dus je elektrische 1 persoons deken in je bed legt en de deken er niet op legt, zal je minder last hebben van stof op je nachtkastje en andere dingen in je slaapkamer. 

Omdat je minder last hebt van stof zal je dus minder hoeven afstoffen. Houdt er wel rekening mee dat je niet de hele kamer altijd stofvrij hebt, maar het scheelt zeker een heleboel in tijd omdat je minder meubels elke dag moet afstoffen. Hierdoor heb je dus meer tijd voor andere dingen zoals sporten of familie. 

Bonus, betere nachtrust 

Alle voordelen van de elektrische 1 persoons dekens zijn mooi en goed, maar het voornaamste is uiteraard dat je wel goed slaapt. En je slaapkwaliteit zal ook zeker vergroten als je gebruikmaakt van een elektrische deken. Kou kan er namelijk voor zorgen dat je minder goed slaapt. Daarnaast kost zelf opwarmen veel energie waardoor je wel moe bent, maar de kou zorgt ervoor dat je wakker blijft.  

Als je bed dus al lekker warm is en je gaat er in liggen, zal je beter slapen en ook nog eens sneller in slaap vallen. Dit vergroot je slaapkwaliteit waardoor je beter presteert op school en werk en je je beter kan concentreren door de dag heen. Een elektrische deken is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je lichaam en geest. 

Nadelen elektrische dekens 

Aan alle mooie dingen zitten ook hun nadelen. Zo ook aan elektrische 1 persoons dekens. Gelukkig zitten er maar een paar kleine nadelen aan verbonden. 

Het grootste nadeel van een elektrische deken is het feit dat je lichaam gewend kan raken aan de warmte. Hierdoor kan het voorkomen dat je minder goed bestand bent tegen kou. Als je in de winter door de kou loopt is de kans aanwezig dat je het kouder krijgt en je lichaam minder goed opwarmt. Het is daarom aan te raden om de elektrische deken niet te vaak te gebruiken op de bank en voornamelijk je bed op te warmen. Wel even op de warmte letten en niet te ver gaan. 

Daarnaast ligt een nadeel tevens in de hitte van de deken. Als je de deken te warm laat worden kan je nachtrust verstoord worden. Het is dan ook belangrijk dat je niet te ver gaat en de deken op een redelijke stand zet. Voel goed aan wat warm genoeg is en zet de deken niet nog een standje hoger. Hierdoor houd je een goede nachtrust en zal je minder last hebben van de kou in de winter. 

Waar moet je op letten als je een goede elektrische deken koopt? 

Als je ervan overtuigd bent om te kiezen voor een elektrische deken, is het belangrijk dat je op een aantal punten let voor je een 1 persoons elektrische deken kiest. Zo is het belangrijk dat de stof lekker aanvoelt, de deken beschikt over extra functies, de deken wasmachine bestendig is en moet je kijken of je bepaalde delen apart wil in kunnen stellen. 

Materiaal van de deken 

Het materiaal van de deken is erg belangrijk. Zeker als je de deken wil gebruiken als deken voor op de bank. Het moet dan wel prettig aan voelen. Veel mensen kiezen dan ook voor een elektrische deken met fleece. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. Zo is polyester beter voor vocht opname, maar koelt het sneller af en is katoen beter om de warmte vast te houden. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt welke stof jij prettig vindt en wat de voordelen hiervan zijn. 

Extra functies 

Zoals er net al is besproken zijn de extra functies erg belangrijk. Deze functies zorgen voor veiligheid en juist gebruik van de deken. Extra functies die op veel 1 persoons elektrische dekens zitten zijn hittebescherming, temperatuur bescherming, automatisch uitschakelen en een timer. Allemaal handige functies die ervoor zorgen dat de deken langer mee gaat en je er veilig en prettig gebruik van kan maken. 

Wasmachine bestendige elektrische dekens 

Een elektrische deken moet uiteraard goed schoon blijven. Het is dan prettiger dan de deken in de wasmachine kan. Let hier goed op, want niet elke deken is wasmachine bestendig. Dat betekent dat je de deken op een bepaalde manier met de hand moet wassen wat lastig kan zijn en lang kan duren. Een grote plus is een wasmachine bestendige elektrische deken dus. 

Apart instelbare onderdelen 

Veel mensen vinden warme voeten fijn, maar niet iedereen houdt van dezelfde warmte bij de voeten en bij het lichaam. Daarom zijn er dekens die bepaalde delen apart kunnen instellen. Je kan er dan voor kiezen om je voeten warmer te maken of juist kouder te hebben. Dit voegt bij aan je slaapcomfort en het plezier dat je hebt van de elektrische deken. Uiteraard verschillende de mogelijkheden per soort elektrische deken. 

Soorten 1 persoons elektrische dekens 

Niet elke elektrische deken is hetzelfde. Zo heb je 3 verschillende soorten dekens. De enige soort elektrische deken die je niet over je hele lichaam kan dragen is een omslagdoek. Deze hang je over je schouders en warmt je schouders en nek op. Hierdoor zal je het sneller warm krijgen zonder op de bank te hoeven liggen en een deken over je heen moeten leggen. Veel oudere mensen kiezen daarom ook voor een omslagdoek. 

Naast een omslagdoek heb je 2 soorten elektrische dekens die tevens als deken op de bank gebruikt kunnen worden. Een onderdeken leg je onder je onderlaken, op je matras, en warmt zo je matras op. Deze laat je liggen en hier zal je dus ook op slapen. Dit is de meest gekochte elektrische deken in Nederland. Maar je kan deze deken ook gebruiken op de bank. Je zal alleen wel elke keer je bed moeten opmaken. 

Daarnaast heb je nog een boven deken. Deze deken leg je op je onderlaken, onder je normale deken. Als je deze aanzet warmt hij tevens je matras op, alleen slaap je niet op de elektrische deken. Je zal hem dus elke keer weg moeten halen. Maar het scheelt wel een heleboel werk als je de deken ook op de bank wil gebruiken. Het is dan ook niet raar dat iedereen een andere voorkeur heeft. 

Welke 1 persoons elektrische dekens is top? 

Elke elektrische deken is anders en heeft andere mogelijkheden. Daarnaast zien ze er allemaal anders uit en voelen ze anders aan. Maar omdat je nu weet welke soorten elektrische dekens er bestaan en waar je op moet letten bij de aanschaf, wil het niet betekenen dat je heel lang hoeft te zoeken voor een goede 1 persoons elektrische deken. 

Zo heb je de QQP110CWT1 elektrische 1 persoons deken in de kleur wit. Ontwikkeld als onderdeken, maar door de zachte polyester stof goed te gebruiken op zowel de bank als in bed. Door het lage gewicht ligt hij lekker op je lichaam en door het lage stroomgebruik van 60 W lopen de kosten ook zeker niet te hoog op. Extra specificaties: 

 • Kleur: wit 
 • Ingangsvoltage: 220 – 240 V 
 • Netvoeding stroom 
 • Stekker type c 
 • Oververhittingsbeveiliging 
 • Afneembaar koord 
 • Wasmachine bestendig 
 • 2,40 meter stroomkabel 
 • Afmeting: 150 cm bij 80 cm 
 • 1 controller 
 • 3 warmte standen 
Conclusie 

Zoals je hebt gelezen is een elektrische deken een uitvinding met onterechte vooroordelen. Ondanks dat een elektrische deken misschien geen goede eerste indruk heeft gemaakt bij veel mensen, is de technologie zeker goed ontwikkeld en ben je er van verzekerd dat de dekens stukken veiliger zijn. 

Daarnaast zijn ze helemaal niet duur in aankoop en verdere kosten. Het is een voordeligere keuze als je huis verduurzamen en de verwarming aan zetten. Tevens is een elektrische deken goed voor je lichaam, zolang je er goed mee om gaat. Het enige wat je hoeft te doen is een soort elektrische 1 persoons deken te kiezen, letten op de punten uit dit artikel en te kiezen voor de elektrische deken die het beste bij je past. 

Hoe je de elektrische deken ook gebruikt, veel mensen zijn er tegenwoordig gek op en dat is niet zonder reden. Ook als je begon met lezen en sceptisch was, kan ik je ervan overtuigen dat tijden zijn veranderd en een elektrische deken een verstandige aankoop is voor zowel jezelf als voor je familie of vrienden.