In 3 stappen van je energierekening af!

Jasper
2 september 2022
In 3 stappen van je energierekening af!

De energierekening is op dit moment hoger dan ooit tevoren en dat betekent dat we deze moeten verlagen, willen we nog wat geld over houden aan het einde van de maand. Dat kan gelukkig op verschillende manieren, maar hier is altijd een investering voor nodig. Gelukkig werkt de overheid met ons mee om deze investeringen mogelijk te maken en van die torenhoge energierekening af te komen. In deze blog gaan we je er alles over vertellen.

Financiering

Om het aantrekkelijk én toegankelijk te maken om je woning te verduurzamen geeft de overheid subsidie en een speciale lening ontwikkeld. Voorheen kreeg je namelijk nog op zonnepanelen subsidie, tegenwoordig krijg je dat niet meer. Je kunt echter wel nog subsidie aanvragen op een warmtepomp installatie.

Wat er voor die subsidie in de plaats is gekomen is de energie bespaar lening. Deze lening is speciaal voor het verlagen van je energierekening en deze lening zou je moeten kunnen afbetalen met het geld wat je bespaart aan je energierekening.

Welke investering kun je het beste als eerste doen?

Nu komt de vraag of je met een warmtepomp of zonnepanelen zal beginnen. De overheid gebruikt hier een drie stappen plan voor, dit is namelijk de beste volgorde:

  • Stap 1: Beperk de energievraag
    Dat wil zeggen dat je jouw woning moet isoleren en luchtdicht maken. Op deze manier zal je minder energie verbruiken. Ook het gebruik van zuinige apparaten en LED verlichting helpen hierbij.
  • Stap 2: Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
    Na stap 1 zal je al een stuk minder energie verbruiken. De energie wat je wel nodig hebt kun je nu halen uit hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen.
  • Stap 3: Vul tekorten op met energiebronnen, maar doe dit efficiënt
    Het kan altijd voorkomen dat je meer verbruikt dan dat je opwekt, kijk dan naar wat je echt nodig hebt en als je niet zonder deze energie kunt, kun je deze van het net afnemen.

Isolatie, zonnepanelen/warmtepomp

Het beste is dus om te beginnen met goede isolatie. Als de muren, ramen/kozijnen en het dak goed geïsoleerd zijn kun je kiezen voor een warmtepomp installatie en/of zonnepanelen. Het voordeel aan zonnepanelen is dat je hier geld mee kunt verdienen. Een warmtepomp kan je echter een heleboel geld besparen doordat je geen gas meer verbruikt. Welke van deze je gaat nemen, is dan ook een persoonlijke keuze.

Heb je een bedrijf? Lees dan onze blog over een energieaudit van je organisatie laten doen!

Meer nieuws