In de huidige tijd, waarin duurzaamheid niet meer weg te denken is, biedt een groen dak talrijke voordelen. Maar wat is een groen dak of sedum dak precies? En hoe kun je er zelf een aanleggen? Dit artikel gaat in op deze en andere belangrijke vragen.
Een groendak, ook wel bekend als een sedum dak, is een dak dat wordt bedekt met beplanting in plaats van traditionele dakbedekking. Het kan variëren van een eenvoudige laag vetplanten zoals sedum tot een volledig tuindak met diverse plantensoorten. Dit levende dak biedt zowel esthetische als ecologische voordelen.
Groendaken bieden een schat aan voordelen, die zich uitstrekken over milieubescherming, energie-efficiëntie en levensduur van het dak. Laten we deze voordelen in detail bekijken:
Groendaken absorberen CO2 en geven zuurstof af, wat bijdraagt aan de bestrijding van luchtvervuiling en klimaatverandering.
Naast CO2 absorberen deze daken ook andere schadelijke stoffen en stofdeeltjes uit de lucht, wat resulteert in schonere lucht.
Groendaken kunnen dienen als leefgebieden voor lokale flora en fauna, wat helpt om de stedelijke biodiversiteit te verhogen.
Ze vangen regenwater op en vertragen de afvoer naar het riool, wat van groot belang is in tijden van klimaatverandering en toenemende regenval.
Een groendak werkt als een natuurlijke isolator, het houdt warmte vast in de winter en houdt je huis koel in de zomer. Daarnaast biedt het een uitstekende akoestische isolatie.
Door de isolerende werking van een groendak bespaar je op energiekosten voor verwarming en koeling.
Door de beplanting wordt je dak beschermd tegen UV-straling, extreme temperaturen en weersinvloeden, wat ervoor zorgt dat je dak een langere levensduur heeft.
Groendaken dempen ook geluiden van buitenaf, waardoor je huis een rustigere, vrediger plek wordt.
Voor een sedum dak variëren de kosten tussen de 50 en 85 euro per m2, terwijl een kruidendak kan oplopen tot 100 euro per m2 (prijspeil 2022). Hoewel een sedumdak weinig onderhoud vereist, moet een complete daktuin net zo worden onderhouden als een normale tuin.
Om een groen dak te installeren moet je eerst controleren of je dak geschikt is qua draagkracht en helling. Vervolgens dien je een waterdichte en wortelbestendige laag aan te brengen, gevolgd door een drainagelaag voor overtollig water. Daarbovenop komt een filter laag om te voorkomen dat de aarde de drainage verstopt. Ten slotte voeg je de substraatlaag toe waarin je de planten plaatst.