Wollen kleren zijn altijd fijn voor in de winter, waar ze je in een knusse warmte kunnen inpakken. Maar in de zomer blijven wollen kleren vaak in de kast hangen, omdat je nu, in de plaats van warmte, juist verkoeling zoekt. Kleding van alpacawol is hier een goede oplossing, omdat het zowel in de winter als in de zomer gedragen kan worden. Dit komt omdat alpacawol uit vele holle vezels bestaat, wat warmte zowel vast als tegen kan houden. Verder geeft alpacawol niet zo’n kriebelig gevoel als schapenwol en is de wol hypoallergeen, wat inhoudt dat het zelfs gedragen kan worden door mensen met een wol allergie. Kleding van alpacawol, zoals ponchos en sjaals, hebben vele voordelen, maar hoe wordt deze kleding gemaakt?
De wol wordt vaak in het voorjaar afgeschoren van de alpaca’s. Op deze manier hebben de dieren zelf geen last van kou. Toch is het bij het scheren altijd gebruikelijk om minstens een centimeter wol te laten zitten, zodat ze, naast de kou, ook beschermd zijn tegen UV-straling van de zon. Voor de dieren kan een scheerbeurt erg traumatisch zijn, als ze niet gewend zijn om aangeraakt te worden. Daarom worden er regelmatig trainingen gehouden waarbij de dieren op verschillende plekken worden aangeraakt, zodat ze kunnen wennen aan menselijke aanraking.
Het wassen van de wol voor het spinproces is optioneel. Dit komt omdat alpacawol uit zichzelf al weinig vuil vasthoudt. De wol is erg isolerend, waardoor dunne draden in bijvoorbeeld een poncho vaak genoeg warmte vasthouden. Het is ook niet nodig om de wol nog te verven, aangezien alpacawol op zichzelf al voorkomt in een groot palet aan kleuren en schakeringen.
Door de structuur van de wol, is wassen vaak niet nodig. Meestal worden slechts grote stukken vuil uit de wol gehaald. Maar als je toch de wol wilt wassen, dan doe je dat als volgt. Leg de wol in een bak met water op een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Hierbij kan je een grote scheut wasmiddel doen, met als regel dat te veel wasmiddel beter is dan te weinig. Vervolgens laat je de wol een dag in het water weken. Leg de wol vervolgens in een schoon bak warm (niet heet) water en blijf deze stap herhalen totdat het water niet meer vies wordt.