Je dakgoten vervangen?

Casper Doorn
8 maart 2024
Je dakgoten vervangen?

Het lijkt misschien een klus waar je niet snel aan denkt, maar je dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van je huis dat regelmatig onderhoud nodig heeft. Na verloop van tijd kunnen dakgoten verslijten en beschadigd raken. Hierdoor kunnen ze niet meer goed functioneren en schade aan je huis aanbrengen. In deze blog bespreken we wanneer dakgoten aan vervanging toe zijn, waar je op moet letten bij het vervangen ervan, hoe je oude dakgoten demonteert. Ook geven we tips voor het vervangen van je dakgoten.

Wanneer zijn dakgoten aan vervanging toe?

Dakgoten zorgen ervoor dat regenwater netjes wordt afgevoerd van je dak. Zo blijft je huis droog en beschermd tegen waterschade. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je dakgoten te vervangen? Hier zijn een paar duidelijke signalen:

  • Kijk goed of je deuken, gaten of scheuren in je dakgoten ziet. Dit zijn duidelijke tekenen dat je dakgoten hun beste tijd hebben gehad
  • Als je water ziet druppelen of stromen op plaatsen waar het niet hoort, dan lekken je dakgoten. Dit kan komen door kleine gaatjes of scheurtjes
  • Vooral metalen dakgoten kunnen na verloop van tijd gaan roesten. Als je roestplekken ziet, is dat een teken dat het materiaal verzwakt is
  • Merk je dat er water over de randen van je dakgoten stroomt tijdens een regenbui? Of blijft er water in staan na de bui? Dan werken je dakgoten niet goed meer
  • Als dakgoten loskomen van je huis, kunnen ze niet meer goed hun werk doen. Dit kan komen door schade aan de bevestigingspunten of door het gewicht van ophopend vuil en water

Het is slim om elk jaar even je dakgoten te controleren op deze tekenen. Zo kun je problemen vroeg ontdekken en aanpakken voordat ze groter worden. Wacht niet te lang met vervangen, want goed werkende dakgoten zijn super belangrijk om je huis te beschermen tegen regenwater.

Waar moet je op letten bij het vervangen van dakgoten?

Bij het vervangen van je dakgoten is het slim om even stil te staan bij een paar dingen. Ten eerste, dakgoten kunnen van verschillende materialen zijn. Je hebt bijvoorbeeld dakgoten van plastic, die licht en makkelijk te installeren zijn. Dan heb je de metalen dakgoten, zoals zink, aluminium en soms zelfs koper. Zink en aluminium zijn populair omdat ze sterk zijn en lang meegaan. Koper is duurder, maar geeft je huis een chique uitstraling en gaat heel lang mee. Deze materialen kun je inleveren voor geld. Bekijk hier de prijs van oud zink

Als je de oude dakgoten gaat verwijderen, moet je voorzichtig zijn. Het is belangrijk dat je ze niet zomaar naar beneden laat vallen, want dat kan schade veroorzaken aan je tuin of erger nog, aan jezelf of iemand anders. Gebruik de juiste gereedschappen en misschien een ladder om veilig bij de dakgoten te kunnen.

Tips voor het vervangen van dakgoten

Als je van plan bent om je dakgoten te vervangen, heb ik een paar handige tips voor je. Deze tips helpen je om de juiste keuzes te maken en zorgen ervoor dat je nieuwe dakgoten hun werk goed kunnen doen.

Let op de materialen dat je kiest

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, zoals PVC, aluminium of gegalvaniseerd staal. Deze materialen zijn sterk en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Zo gaan je dakgoten langer mee en hoef je ze minder snel weer te vervangen.

Je dakgoten zijn belangrijk, goede installatie dus ook!

Zorg ervoor dat je nieuwe dakgoten goed worden geïnstalleerd en dat ze goed aansluiten op de regenpijpen. Dit voorkomt problemen met waterafvoer en mogelijke waterschade aan je huis.

Hou je dakgoten in de gaten

Na de installatie is het slim om regelmatig je dakgoten te controleren. Kijk of er geen scheuren, lekkages of verstoppingen zijn. Als je iets vindt, los het dan zo snel mogelijk op. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je dakgoten goed blijven werken.

Gebruik bladvangers of filters

Bladeren en vuil kunnen je dakgoten snel verstoppen. Door bladvangers of filters te installeren, voorkom je dit probleem. Het maakt het schoonhouden van je dakgoten een stuk makkelijker. Met deze tips zorg je ervoor dat je nieuwe dakgoten hun werk goed kunnen doen en je huis beschermen tegen regenwater. Het vervangen van dakgoten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Door regelmatig te controleren op slijtage en tijdig te vervangen, kun je problemen zoals lekkages en waterschade voorkomen. Met de juiste kennis en voorbereiding kun je zelf oude dakgoten demonteren en nieuwe installeren, waardoor je huis goed beschermd blijft tegen regenwater.

Meer nieuws