Veiligheid is een concept dat vanzelfsprekend lijkt. Is er geen dreiging, geen oorlog of geweld om je heen, dan ben je veilig. Toch? De werkelijkheid laat vaak zien dat veiligheid een intens ingewikkelde constructie is en helemaal niet zo vanzelfsprekend. We ondervinden dat veiligheid ontstaat uit meerdere aspecten. Onze dierlijke en evolutionaire kant speelt hier bij mee, maar ook onze ervaringen uit het verleden (trauma) of opvoeding. Veiligheid kan zowel een staat van zijn zijn als een gevoel over een korte periode tijd. Wat is veiligheid dan precies en hoe werkt het?
Vanuit onze evolutie hebben we een systeem ingebouwd gekregen om te overleven. Onderdeel van dat systeem is het vechten of vluchten mechanisme, oftewel fight or flight. Je ziet dit bij veel dieren. In nog geen seconde tijd laten lichaam en brein eigenlijk alles vallen waar ze mee bezig waren en wordt er bepaald of je gaat sprinten of moet vechten om te overleven. De adrenaline en cortisol (stresshormoon) schiet door je lijf, je bent voor een korte tijd in staat om sterker te zijn dan je normaal zou zijn. Eén van de problemen is dat onze omgeving sneller veranderd dan onze biologie. Het vechten of vluchten systeem zit er nog steeds terwijl we niet zo vaak in een situatie zitten die écht tot onze dood kan leiden. Toch zijn er mensen die onder andere door zich onveilig te voelen langdurig tegen zo’n reactie aan kunnen lopen. Het kan zelfs zo zijn dat er dan een angststoornis wordt gediagnosticeerd.
Hoewel veiligheid dus een mentale staat is, kan het wel direct verbeterd worden. Als het te donker is in je huis doe je het licht aan om je angst voor het donker weg te nemen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld inbraakbeveiliging als je niet zeker bent in je eigen huis. Inbraakbeveiliging kun je makkelijk verkrijgen bij bijvoorbeeld beveiliging Venlo. Een bedrijf als beveiliging Venlo kan de zwakke punten in je huis analyseren en verbeteren met apparatuur of anti-inbraakstrips. Wat als je echter niets kunt oplossen met een aankoop en alles mentaal is, wat moet je dan doen?
Kun je niet aan je eigen onveilige gevoel ontsnappen en leidt het zelfs tot paniekaanvallen? Dan is stap één altijd om goed adem te halen. Goed ademhalen wil in dit geval zeggen diep inademen en rustig uitademen. Zorg dat je jouw lichaam de boodschap geeft dat alles in orde is. Probeer je spieren te ontspannen, haal adem, en leidt je gedachten af met leukere dingen. Daarnaast kun je hulp zoeken bij experts. Dit zijn meestal psychologen die met jou een traject in zullen gaan om je lichaam en geest weer de baas te worden. Ook zijn mensen om je heen ontzettend belangrijk! Vraag dus hulp als je dat nodig hebt.