Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan

Merijn
5 december 2022
Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan

Slapen is heel belangrijk. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen presteren. Tijdens het slapen krijgen de hersenen de mogelijkheid om zich te herstellen. Ook draagt een goede nachtrust ervoor dat de emoties van de dag goed kunnen worden verwerkt en dat de kennis die je hebt opgedaan kan worden onthouden. Een slechte nachtrust kan een aantal risico’s tot gevolg hebben. je kunt onder andere een burn-out, depressie of hersenschade oplopen. Om van een goede nachtrust te kunnen genieten, kun je een aantal ontspanningsoefeningen uitvoeren. In deze blog lees je welke ontspanningsoefening kunnen bijdragen aan een betere nachtrust!

Ademhaling ontspanningsoefeningen

Je zult er vast al eens van gehoord hebben, ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Dit heeft ermee te maken dat het lichaam en hoofd helemaal tot rust wordt gebracht.

Hoe doe je ademhalingsoefeningen?

Om te beginnen met ademhalingsoefeningen, kun je de handen op jouw buik leggen en ogen sluiten. Op deze manier kun je goed voelen hoe de buikademhaling gaat. Vervolgens adem je vier tellen heel langzaam in door jouw neus, Op het moment dat deze vier seconden voorbij zijn, houd je de adem vast en blaas je langzaam in vier tellen uit, via de mond.

Ontspanningsoefeningen voor de benen en armen

Je kunt de spieren in jouw lichaam ontspannen, om een betere nachtrust te ervaren. Je kunt op verschillende plekken beginnen. Bijvoorbeeld bij je benen. Als je de benen wilt ontspannen, strek je de been naar voren en span je de spieren goed aan. Als je dit 5 seconden vast hebt gehouden, kun je het been langzaam ontspannen.

Als je beide benen een aantal keer hebt ontspannen, kun je ook jouw armen ontspannen. Dit kun je doen door een vuist te maken met jouw had. Als je dit 5 seconden vasthoudt, kun je vervolgens je arm langzaam ontspannen.

Lees ook Welke spullen heb je nodig voor hardlopen?

Sport laat, maar niet té laat!

Sporten is voor vele erg ontspannend. Veel personen geven ook aan, dat sporten een goede oefening is om van een betere nachtrust te kunnen genieten. Echter zul je wel moeten opletten met het sporten in de avond. Het is belangrijk dat je geen intensieve training net voor het slapen doet. Bij een intensieve training, wordt de hartslag verhoogd. Een verlaging van de hartslag heeft tijd nodig. Als je dus een intensieve training doet, net voordat je wilt gaan slapen zul je dus niet kunnen slapen vanwege een te hoge hartslag. Dus kies voor een geschikte tijd om te sporten! Sport laat, maar niet té laat!

Mochten deze ontspanningsoefeningen voor het slapengaan niet bijdragen aan een betere nachtrust? Dan geven vele de tip voor een zware deken. De druk van de deken zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt en biedt een gevoel van veiligheid. Dit biedt voor vele de oplossing voor een betere nachtrust! Gun jezelf ook het genot van een goede nachtrust en bestel direct een zware deken.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “de perfecte kerstoutfit voor mannen“ of “benodigdheden om te ontspannen".

Meer nieuws