Tens Apparaat Kopen

Pijn. Het is misschien wel een van de aller naarste ervaringen die je als mens kunt hebben. Het kan gaan om een klein sneetje die verrassend veel pijn doet tot grandioze zenuwpijn. De laatste is misschien zelf wel een van de meest nare vormen.

Zenuwpijn kan namelijk een zeurderig effect hebben dat lang aanhoudt gepaard met hoge pijnstoten. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een ontsteking, beknelling of zelfs een beschadiging van de zenuw zelf. Maar hoe kom je nou van deze nare en vervelende pijn af?

Een van de eerste dingen die mensen proberen is het nemen van een pijnstiller. Dit klinkt logisch, de oplossing zit immers al in de naam. Maar waar pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen en naproxen in veel gevallen handig en nuttig zullen zijn, hebben ze bij zenuwpijn weinig tot geen nut. Ook wordt het koelen of verwarmen van de plek vaak geprobeerd. Dit verlicht de pijn in sommige gevallen wel, maar is vaak ook maar van korte duur.

Als jij al langer last hebt van deze vorm van pijn en op zoek bent naar een goede manier om de pijn te verlichten dan ben je wellicht al wel een keer uitgekomen op een TENS apparaat. Maar voordat je natuurlijk een aankoop doet wil je wel eerst weten hoe en wat. In dit artikel gaan we je meenemen om erachter te komen wat een TENS apparaat is, wat deze precies doet en hoe het jou kan helpen. Aan het einde ben jij zo geïnformeerd dat jij een wijze, weloverwogen beslissing kunt maken en jij jouw TENS apparaat kunt kopen.

Wat is een TENS apparaat?

TENS is een afkorting die staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat klinkt als een hele mond vol en zelfs ook wel een beetje spannend. Wat het betekend is dat jouw spieren gestimuleerd worden door kleine elektrische prikkels. Deze prikkels komen binnen door de plakkers. De plakkers plak je op de plek van de spier die je wilt stimuleren of ontspannen. Zorg er wel voor dat de huid goed schoon en droog is, anders blijft de plakker niet goed zitten. Mocht het zo zijn dat de plakkers niet meer goed blijven zitten om wat voor een reden dan ook dan zijn deze gemakkelijk opnieuw online te bestellen.

De plakkers zijn verbonden met het apparaat zelf. Ongeveer zo groot als een gemiddelde mobiele telefoon kun je op het apparaat zelf alle instellingen en programma’s bedienen. Vaak zijn ze voorzien van voorgeprogrammeerde programma’s zodat je meteen van start kunt. Je kunt dus kiezen tussen de TENS functie, ontspannende functie of een combinatie van deze.

Er zijn natuurlijk verschillende fabrikanten en modellen TENS apparaten te verkrijgen. De gebruiksvriendelijkheid, geprefereerde kwaliteit en beschikbaarheid verschilt dan ook per leverancier en fabrikant.

Waarvoor wordt een TENS apparaat eigenlijk gebruikt?

Een TENS apparaat is dus een goed functionerend hulpmiddel. Een apparaat dat zich richt op het verlichten van pijnklachten maar ook helpt met het opbouwen en herstellen van je spieren en je verder helpt ontspannen. Een TENS apparaat heeft dus op veel verschillende manieren nut. Maar hoe doet één enkel apparaat dit?

Pijnstillend

Een TENS apparaat zorgt er dus voor pijnverlichting door elektrische prikkels. Deze elektrische prikkel zorgt voor pijnverlichting. Dit komt doordat deze prikkel ervoor zorgt dat het oorspronkelijke pijnsignaal geblokkeerd wordt. Naast dat het signaal geblokkeerd wordt zorgt het er ook voor dat het lichaam begint met het produceren van bèta-endorfine. Dit is een stofje die dat ervoor zorgt dat je je voldaan voelt als je iets gedaan hebt. Een ander effect hiervan is dat het pijnstillend werkt. De elektrische prikkels zorgen naast de pijnverlichting er ook voor dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Een goede circulatie van het bloed geeft namelijk ook een pijnstillend effect.

Het is voor veel mensen met chronische pijnklachten dus een ideale uitkomst. Een TENS verhelpt de pijn niet, de oorzaak kan niet zomaar weggehaald worden, maar het kan wel flink de pijnklachten verminderen. Mensen met fibromyalgie, een chronische spier- en bindweefsel aandoening, hebben hier bijvoorbeeld veel baadt bij. Ook wordt het regelmatig ingezet tijdens bevallingen om de heftige pijnstoten tegen te kunnen gaan. Dit verlicht de pijn voor de moeder en is schadeloos voor de baby.

Herstel en opbouw van de spieren

Een TENS apparaat wordt naast pijnstilling ook gebruikt voor het herstellen en opbouwen van spieren. Dit komt door dat het apparaat in veel gevallen een dubbele functie heeft als EMS, Electrical Muscle Stimulatie (of Elektrische Spier Stimulatie in het Nederlands), apparaat heeft.

Bij de EMS-functie wordt er door middel van elektrische prikkels een sportieve activiteit gesimuleerd. Hierdoor spannen de specifieke spieren zich aan en bevordert het de opbouw. Naast de opbouw van spieren kan deze functie er ook voor herstel zorgen. Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier te werk alleen zijn de elektrische ladingen minder sterk. Dit zorgt er dus voor dat jouw spieren minder zwaar belast worden maar het stimuleert nog steeds de spier opbouw. Dit is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld aan het revalideren zijn.

Ontspanning

Er zijn TENS apparaten die naast de normale functie ook een ontspannende functie hebben. Een TENS apparaat werkt met plakkers die je op je spieren moet plakken. Deze plakkers geven de elektrostimulatie af, maar bij TENS apparaten met een ontspannende functie beschikken de plakkers ook over warmte elementen. De warmte zorgt ervoor dat, in combinatie met de stimulatie van de spieren en de endorfine die je dus aanmaakt, jij jouw spieren gemakkelijk kunt ontspannen.

Als je dus vaak last hebt van spierpijnen door stres of het aannemen van verkeerde zithoudingen tijdens je werk kan dit dus een goede oplossing zijn. Ook heeft het voordelen voor de fanatieke sporter die zijn of haar spieren overbelast heeft. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat je sneller van spierpijn, stroefheid en pijnlijke gewrichten af bent.

Wat kan ik voor een soorten TENS apparaten kopen?

Je kunt je voorstellen dat er veel verschillende soorten zijn op de markt. Je hebt immers TENS apparaten die zich puur en alleen op de TENS functie richten, maar ook die zich juist focussen op de ontspannende functie. Het is dus verstandig om aan het begin van jouw zoektocht naar het ideale apparaat je goed af te vragen wat jouw wensen zijn.

Het is dus allemaal afhankelijk van wat jij precies zoekt in een TENS apparaat. Ze zijn dus doorgaans ook op te delen in twee verschillende categorieën; TENS- en EMS-apparaten.

Heb je veel pijnklachten en stijve spieren, dan is een apparaat dat zich vooral richt op de specifieke TENS functionaliteit waarschijnlijk het beste aan jou besteed. Door de elektrische prikkels die de plakkers afgeven spannen jouw spieren zich kort aan. Dit heeft als gevolg dat jij bèta-endorfine aanmaakt in je brein, die de pijn tegenhouden. Dit maakt apparaten die zich hierin specialiseren ook geliefd bij mensen met chronische pijnklachten zoals fibromyalgie. Nu je spieren nu ook in een gesimuleerde staat van beweging zijn worden ze ook weer een stuk soepeler dan dat ze eerst waren. Er zijn apparaten die zich specifiek richten op klachten als deze.

Natuurlijk zijn er ook apparaten die zich meer richten op het ontspannen en opbouwen van spieren. Deze apparaten zijn, naast de standaard TENS-functie ook uitgerust met een EMS-functie. Dit zorgt ervoor dat jouw spieren op een rustige wijze gestimuleerd worden. Dit wordt vaak ook gebruikt voor mensen die in het proces van revalidatie zitten. Ook zijn deze apparaten uitgerust met een ontspannende stand die de plakkers verwarmt. Hierdoor krijg je een heerlijk ontspannen gevoel en komen je spieren tot rust.

Hoeveel kost een TENS apparaat?

Dat een TENS apparaat geld kost moge wel duidelijk zijn. Dit is immers de manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht. Met veel verschillende soorten fabrikanten en verkopers kun je je voorstellen dat er ook veel verschillende soorten prijzen zijn. De prijzen kunnen behoorlijk uiteen schieten van elkaar en zijn ook moeilijk met elkaar te vergelijken.

Je kunt gelukkig in veel gevallen al vrij goedkoop beginnen. Let er echter wel op dat in veel gevallen de functies dan beperkter zijn en dat je dus minder accuraat te werk kunt gaan. Ga je voor een duurdere lijn en klasse dan vergroot je je opties. Dit zorgt ervoor dat je met een precisie te werk kunt gaan en het exacte gewenste resultaat kunt bereiken.

Dat de prijzen behoorlijk uit elkaar kunnen liggen is dus ook wel vanzelfsprekend. Beginnend rond de 50 euro voor een apparaat kan het oplopen tegen de 1000 euro. Dit klinkt vrij extreem maar er zijn genoeg apparaten die er tussenin zitten, dus je hoeft gelukkig niet het een of het ander te kiezen!

Apparaten

Je hebt natuurlijk je eigen redenen om een TENS apparaat te kopen. Dat is begrijpelijk, want elk lichaam verschikt. Waar het voor de een vooral stress verminderend moet gaan werken is het voor de ander juist van belang dat het de pijn verhelpt. We hebben daarom hieronder twee verschillende TENS apparaten voor je die we bekeken hebben.

ZMJ17092008 TENS apparaat

De ZMJ17092008 is een TENS apparaat dat jou kunt helpen op verschillende manieren. Zo is dit handige apparaat uiterst geschikt voor het verhelpen van spier- en gewrichtspijn. De TENS-functionaliteit zorgt ervoor dat je minder last hebt van je spieren en verlicht de pijn. Je spieren kun je ook gemakkelijk versterken en het uithoudingsvermogen vergroten door de EMS-functie. Door de korte elektrische stoten train je als het waren de spier zonder een daadwerkelijke, fysieke work-out.

De ZMJ17092008 is voorzien van vier plakkers die je op de spieren kunt plakken die pijn doen of die je wilt opbouwen. Elke plakker is voorzien van vier elektroden die schokjes uitoefenen. Dit betekent dat je een totaal hebt van 16 elektroden. Het kleine apparaatje is duidelijk en overzichtelijk en beschikt over vier knoppen waar mee je alle functies gemakkelijk kunt bedienen. Het menu van het apparaat is volledig in het Engels en er wordt een standaard handleiding bij geleverd die jou volledige informatie geeft over het apparaat.

Dit kleine, handige apparaatje kan ervoor zorgen dat, als je nu al veel last van je gewrichten en spieren hebt, minder medicatie hoeft te nemen. Als je al wel langer last hebt van dit soort klachten is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

MJ8144 TENS apparaat

De MJ8144 is misschien wel het schoolvoorbeeld van het gezegde “Klein maar fijn”. Deze kleine vriend is vooral gericht op ontspanning. Hij beschikt namelijk over veel acht soorten massage technieken die je gemakkelijk via het kleine apparaatje kunt bedienen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw spieren binnen een mum van tijd al een stuk minder stijf aanvoelen en je je een stuk soepeler voelt.

Maar vergis je niet, hij doet verder ook nog wat je van een TENS apparaat verwacht. De functionaliteit is immer hetzelfde als elk ander TENS apparaat en gaat via kleine stroom stimulaties te werk. De MJ8144 is dus ook prima geschikt voor het versterken en opbouwen van je spieren via EMS.

Het kleine apparaatje wordt geleverd met acht plakkers waardoor je dus een groot gebied kunt stimuleren. Je kunt zo bijvoorbeeld je schouders en je onderrug tegelijk masseren. Met verschillende massage technieken zoals Shiatsu en klopmassage is het dus een perfect apparaat om mee te ontspannen.

Conclusie

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel erover uit bent: je gaat een TENS apparaat kopen. Je hebt nu gelezen dat het erg geschikt is om te helpen bij het opbouwen van je spieren, het versoepelen ervan en dat het helpt tegen erg veel pijnklachten. Door de korte elektrische pulsen wordt er namelijk bèta-endorfine aangemaakt die letterlijk de pijnklachten tegen gaan. Dit zorgt ervoor dat jij binnen een mum van tijd je zelf weer een stuk beter voelt.

Houdt echter altijd in gedachten dat dit geen volledige oplossing is voor langdurige en ernstige pijnklachten. Ga altijd bij jouw huisarts en mogelijk fysiotherapeut na wat er mogelijk is en wat de beste oplossingen voor jouw lichaam zijn. Hierdoor kun jij weer de beste versie van jezelf worden en kom je overal weer helemaal bovenop.