Student in het zuiden: studeren, werken en wonen in Maastricht

Casper Doorn
7 maart 2023
Student in het zuiden: studeren, werken en wonen in Maastricht

Nederland kent vele studentensteden, van Amsterdam tot Groningen en van Leiden tot Nijmegen. Zo ook Maastricht. Deze mooie stad, gelegen in het zuiden van Nederland, staat onder ander bekend om haar historische gebouwen, prachtige parken en bruisende culturele scene. Maastricht is dan ook een populaire bestemming voor studenten. Niet alleen Nederlandse studenten kiezen voor een studie in Maastricht, ook zijn er veel studenten uit Duitsland en België te vinden. Maar waar kun je dan precies studeren in Maastricht? En hoe zit het als je als student daarnaast ook wilt gaan werken? En waar kun je wonen? Wij bespreken het in dit artikel.

Studeren in Maastricht

Zoals bij een echte studentenstad hoort heeft Maastricht haar eigen universiteit, de Universiteit Maastricht. De Universiteit Maastricht (UM) is een van de meest internationale en innovatieve universiteiten van Nederland. Er zijn voldoende bachelor- en mastopleidingen te volgen, verdeeld over verschillende faculteiten, waaronder rechten, gezondheidswetenschappen, economie, psychologie en cultuurwetenschappen.

Naast de Universiteit van Maastricht kent Maastricht ook nog een hoop andere onderwijsinstellingen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook nog hoger beroepsonderwijs aangebonden op de Hogeschool Zuyd en zijn er ook genoeg onderwijsinstellingen gericht op het scholen in middelbaar beroepsonderwijs.

Wonen in Maastricht

Ga je studeren in Maastricht en wil je ook graag in de stad wonen? Dan is het een goed idee om opzoek te gaan naar een studentenkamer. Studentenkamers en woningen worden in Maastricht met name particulier aangeboden, bijvoorbeeld via websites als Kamernet. Vraag ook vooral eens bij je medestudenten of zij nog een kamer weten die vrij is.

Werken in Maastricht

Wanneer je als student wilt gaan wonen en studeren in Maastricht is het ook belangrijk om een centje bij te kunnen verdienen. Hiervoor kun je op zoek gaan naar een bijbaantje in Maastricht. Vraag bijvoorbeeld eens rond bij verschillende winkels, zoek naar vacatures op internet of ga eens langs bij een uitzendbureau in Maastricht. Vaak staan er genoeg vacatures voor studenten in Maastricht open.

Meer nieuws