Verschillen tussen bouten en schroeven

Casper Doorn
15 mei 2023
Verschillen tussen bouten en schroeven

Bouten en schroeven zijn beide bevestigingsmiddelen die veel worden gebruikt in constructie, doe-het-zelf-projecten en andere toepassingen. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen bouten en schroeven. Wil jij hier meer over weten? Lees dan zeker verder.

Alles over bouten

Een bout is een bevestigingsmiddel dat een cilindrische schacht heeft met schroefdraad over de gehele lengte. Bouten worden meestal gebruikt in combinatie met een moer om twee of meer objecten stevig aan elkaar te bevestigen. De schacht van een bout is meestal glad, met uitzondering van het uiteinde waar de schroefdraad begint. Bouten vereisen dus een moer om ze op hun plaats te houden. Ze worden vaak gebruikt in situaties waarin de bevestiging regelmatig moet worden losgemaakt of aangepast.

Alles over schroeven

Schroeven daarentegen hebben meestal een taps toelopende schacht met schroefdraad, en ze worden direct in een materiaal gedraaid zonder dat er een moer nodig is. Schroeven hebben vaak een puntig uiteinde waarmee ze gemakkelijker in materialen kunnen worden gedraaid. Ze worden gebruikt om materialen bij elkaar te houden of om objecten aan een oppervlak te bevestigen, zoals het ophangen van een schilderij aan een muur. Schroeven bieden over het algemeen een stevige en duurzame bevestiging.

Verschillen in toepassing

Een ander verschil tussen bouten en schroeven zit in de toepassing. Bouten worden vaak gebruikt in situaties waarbij hoge belastingen optreden, zoals bij het bevestigen van structurele elementen of het verbinden van grote stukken hout. Vooral de inbusbouten worden hier veel voor gebruikt. Schroeven worden daarentegen vaker gebruikt bij lichtere toepassingen, zoals het monteren van meubels of het bevestigen van elektrische schakelkasten.

Koppen van bouten en schroeven

Wat betreft de koppen van bouten en schroeven, zijn er verschillende soorten beschikbaar, zoals zeskantbouten, cilinderkopbouten, platkop- en verzonken kopbouten. Schroeven hebben meestal een platte kop, verzonken kop, bolkop of lenskop, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Kortom

Kortom, terwijl bouten en schroeven beide worden gebruikt om materialen bij elkaar te houden, verschillen ze in hun ontwerp, gebruik en bevestigingsmethode. Het kiezen van het juiste bevestigingsmiddel hangt af van de specifieke toepassing, de belastingvereisten en de gewenste duurzaamheid van de bevestiging.

Wil jij meer weten over zorgeloos verhuizen of verbouwen? Klik dan hier!

Meer nieuws