Wat is een waterpijp?

Casper Doorn
13 juni 2023
Wat is een waterpijp?

De waterpijp, ook bekend als de shisha, hookah of nargileh, is een populair gebruiksvoorwerp geworden voor het roken van tabak en andere kruidenmengsels. Shisha tabak wordt door meerdere merken in verschillende smaken aangeboden. Een aantal populaire shisha tabak smaken zijn; appel, peer, perzik, mint, aardbei, en nog veel meer. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wie precies de waterpijp heeft uitgevonden, heeft het zijn oorsprong in India of Perzië (nu Iran). In dit artikel zullen we de geschiedenis van de waterpijp verkennen en in welke landen het meest wordt gerookt.

Geschiedenis van de waterpijp

De waterpijp heeft een lange geschiedenis en zijn exacte oorsprong is niet volledig bekend. Er wordt aangenomen dat de waterpijp ongeveer 500 jaar geleden zijn intrede deed in India en Perzië, waar het aanvankelijk werd gebruikt om opium te roken. Na verloop van tijd verspreidde het gebruik van de waterpijp zich naar andere delen van Azië en later naar Afrika. Pas in de 16e eeuw kwam de waterpijp naar Europa, waar het vooral populair werd onder de adel en intellectuelen. Het bood een nieuwe manier om tabak te consumeren, wat destijds nog niet wijdverspreid was.

De werking van een waterpijp

Een traditionele waterpijp bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een glazen pot gevuld met water, een tabakskopje, een metalen zeefje of folie, een slang en een mondstuk. Het proces begint met het vullen van de glazen pot met water. Vervolgens wordt de tabakskop gevuld met tabak of ‘Shiazo steamstones’ zonder nicotine. Boven op het kopje wordt een metalen scherm of folie met gaatjes geplaatst om te voorkomen dat de hete waterpijpkooltjes direct contact maken met de tabak. Wanneer de kooltjes worden aangestoken, ontstaat er rook die door middel van de slang naar beneden in het waterreservoir wordt getrokken. Het water fungeert als een filter en koelsysteem, waardoor de rook wordt afgekoeld en gezuiverd voordat deze via het mondstuk wordt geïnhaleerd.

Landen waar waterpijp het meest wordt gerookt

De populariteit van waterpijp varieert van land tot land. Het wordt vooral veel gebruikt in het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen, waar het een belangrijk sociale bezigheid is en een culturele rol speelt. Landen waar waterpijp het meest wordt gerookt, zijn

 • Egypte: Waterpijp roken is diepgeworteld in de Egyptische cultuur en traditie. Het is een sociaal gebeuren dat vaak plaatsvindt in cafés en lounges, waar mensen samenkomen om te genieten van de waterpijp en elkaars gezelschap.
 • Turkije: Turkije staat bekend om zijn traditionele waterpijpcafés, die "nargile" worden genoemd. Het is een populaire activiteit onder zowel de lokale bevolking als toeristen. Turkse waterpijpen zijn vaak prachtig versierd en worden geserveerd met een verscheidenheid aan smaken.
 • Libanon: Waterpijp is een integraal onderdeel van de Levantijnse cultuur, met name in Libanon. Het wordt beschouwd als een sociale traditie die mensen bij elkaar brengt. Cafés en restaurants in Libanon bieden een breed scala aan waterpijpsmaken om aan verschillende voorkeuren te voldoen.
 • Saudi-Arabië: In Saudi-Arabië is waterpijp roken een populaire vorm van ontspanning en vermaak. Het wordt vaak genoten in familiekringen en sociale bijeenkomsten. De smaken van de waterpijp variëren van fruitig tot kruidig.
 • Verenigde Arabische Emiraten: Waterpijp is wijdverspreid in de Verenigde Arabische Emiraten en wordt vaak geassocieerd met luxe lounges en restaurants. Het is een gemeenschappelijke activiteit onder zowel de lokale bevolking als expats.

Naast deze landen wordt waterpijp ook genoten in andere delen van de wereld, zoals India, Pakistan, Iran, Irak en delen van Afrika. Het heeft zich in de loop der jaren verspreid naar verschillende culturen en gemeenschappen, waardoor het een wereldwijd fenomeen is geworden.

Shisha-etiquette: hoe rook je een waterpijp op de juiste manier?

Het roken van een waterpijp gaat gepaard met bepaalde etiquetteregels, vooral in landen waar het een diepgewortelde traditie is. Hier zijn enkele richtlijnen om de waterpijp op de juiste manier te roken:

 1. Was je handen voordat je de waterpijp aanraakt, aangezien je het mondstuk met je lippen zult gebruiken.
 2. Plaats de kooltjes op de metalen zeef of folie boven op de tabakskop. Zorg ervoor dat de kooltjes volledig branden voordat je begint met roken.
 3. Houd de waterpijpslang vast met één hand en inhaleer langzaam terwijl je de kooltjes verwarmt. Neem kleine trekjes en adem niet te diep in.
 4. Wacht je beurt als je de waterpijp deelt met anderen. Laat iedereen om de beurt roken en geef de slang door zonder deze aan te raken met je lippen.
 5. Rook de waterpijp niet te lang. Meestal worden er drie tot vijf trekjes genomen voordat de waterpijp wordt doorgegeven.
 6. Zorg ervoor dat je geen grote hoeveelheden rook uitblaast in het gezicht van anderen. Rook in plaats daarvan rustig uit en blaas de rook langzaam uit.
 7. Respecteer de gebruiken en gewoonten van de plaats waar je de waterpijp rookt. In sommige culturen is het bijvoorbeeld ongepast om te roken in het openbaar of in religieuze gebouwen.

Samenvatting

De waterpijp, ook bekend als de shisha, hookah of nargileh, verscheen ongeveer 500 jaar geleden in India en Perzië, waar het oorspronkelijk werd gebruikt om opium te roken. Later verspreidde het gebruik van de waterpijp zich naar andere delen van Azië en Afrika, en in de 16e eeuw kwam het naar Europa waar het vooral populair werd onder de adel en intellectuelen.

Een traditionele waterpijp bestaat uit een glazen pot met water, een tabakskopje, een metalen zeefje of folie, een slang en een mondstuk. De rook wordt door de kooltjes aangestoken en via de slang naar het waterreservoir getrokken. Het water fungeert als een filter en koelt de rook af voordat het via het mondstuk wordt geïnhaleerd.

Waterpijp is vooral populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen, zoals Egypte, Turkije, Libanon, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het wordt ook genoten in andere delen van de wereld, waaronder India, Pakistan, Iran, Irak en delen van Afrika.

Het roken van een waterpijp gaat gepaard met bepaalde etiquetteregels, vooral in landen waar het een diepgewortelde traditie is. Handen wassen voor gebruik, de kooltjes goed laten branden, de slang doorgeven zonder lipcontact en respect tonen voor de gebruiken en gewoonten van de locatie zijn enkele van de etiquetteregels bij het roken van een waterpijp.

Vond je dit interessant? Kijk dan ook eens naar deze medische abnormaliteiten!

Meer nieuws